Sám na party. Mem připomíná, proč někteří z nás neradi chodí na večírky

16. prosinec 2020
Fenomem

Večírek je v plném proudu, všichni se skvěle baví, a osazenstvo se dokonce už i pěkně spárovalo. Jen vy stojíte sám v rohu místnosti s kelímkem v ruce, pozorujete mumraj se zachmuřeným obličejem a ten party klobouček, který máte na hlavě, je už teď jen zbytečnou připomínkou vašeho marného pokusu zapojit se do všeobecného veselí.

Mem s tímto smutným výjevem se stal na začátku prosince nečekaným hitem. Proč ale zrovna v době, kdy se žádné veselice v podstatě nekonají? A je za tím touha složit poctu asociálům anebo se jim vysmát?

Mem dostal jméno Wojak at the Party a ožívá v něm postavička hrubě namalovaného depresivního asociála (říká se mu Wojak nebo také Feels Guy), který se objevuje v internetové tvorbě už přes deset let. Je zástupcem všech nesebevědomých mladíků, do jejichž bohatého vnitřního života ale nikdo nevidí (a nejméně ženy, které jsou pro něj bohužel nedosažitelné).

Wojak se objevil ve spoustě variací a stal se jakýmsi hrdinou generace incelů – asociálních kluků z internetu – a zároveň i jejich stereotypem. Do historie memové kultury vstoupily Wojakovy společné memy s žabákem Pepem, který ho různě šikanoval. A letos na jaře se také stal synonymem internetového stereotypu doomera – věčně zakaboněného pesimisty, který už nevidí v životě žádné slasti.

Večírkový mem koluje internetem zhruba od roku 2014 a už tehdy byl k obrázku přilepený nápis „Kéž bych byl doma“, případně s dodatkem „...a hrál videohry“. Tedy zcela v duchu stereotypu incelů, kteří se od společnosti separují nad klávesnicí a monitorem.

Nejnovější variace, která se šíří sociálními sítěmi od letošního listopadu, má ale nový vzkaz. „Oni nevědí, že já jsem...,“ říká Wojak a je na kreativitě tvůrců, aby doplnili jeho výjimečné vlastnosti. „Oni nevědí, že jsem středně populární na levicovém Twitteru,“ říká Wojak v jedné variantě. „Nevědí, že mám kill/death ration 2.0 v GTA“, „Nevědí, že jsem administrátor stránky o memech“ – to bych tam mohl mít já. A tak dále.

Proč ale mem se zoufalcem na večírku ožívá právě v době, kdy se kvůli koronaviru moc večírků nekoná? Mohlo by se zdát, že pro všechny asociály je pandemický lockdown zaslíbenou dobou, ale tady platí: čeho je moc, toho je příliš. I té samoty bychom si určitě vážili víc, kdybychom občas zažili situaci z obrázku. Popularita memu s Wojakem je možná vyjádřením naší podvědomé touhy vrátit se do časů, kdy jsme ještě mohli svobodně chodit pařit, jakkoliv to třeba ne vždycky byl úplně příjemný zážitek.

Proč zrovna v době lockdownu koluje internetem mem s osamělým klukem na večírku? Užívají si incelové během pandemie samoty a co všechno o nich lidé na večírku nevědí? A zajímá tady někoho, co jste dokázali v reálném životě? Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem!

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související