Sandman nám sype písek už i do uší. Audio adaptace slavného komiksu Neila Gaimana se povedla

22. červenec 2020

Slavnou sérii Sandman teď už můžeme dokonce poslouchat. Vyšla totiž první část obří audio adaptace slavného komiksu Neila Gaimana, na které se kromě řady hollywoodských hvězd výrazně podílel i sám autor. Pán snů v ní mluví hlasem Jamese McAvoye.

Klasický komiks Neila Gaimana Sandman je v hledáčku filmových společností od konce 90. let. Všechny pokusy převést příběhy vládce snů Morfea na filmové plátno ale zatím selhaly. Gaiman k tomu poznamenal, že raději nebude mít žádného filmového Sandmana než mít špatného. V loňském roce se začala připravovat jeho seriálová verze pro Netflix, ale uvidíme, jak dopadne. Možná proto je aktuálně vydaná audio adaptace série po všech směrech tak nadupaná – jako by to byl zvukový blockbuster, který nám má vynahradit nedokončené filmové projekty, které nejspíš skončily v Sandmanově videotéce v Říši snů.

Série Neila Gaimana Sandman patří do zlatého fondu amerického komiksu a k nejvýraznějším titulům věhlasné edice DC Vertigo. Gaiman v ní vytvořil uhrančivou mytologii, ve které se potkává moderní velkoměstské prostředí s prastarými legendami, pohádkové motivy se současným hororem, klasické vyprávění s postmodernou. Příběhy vládce Říše snů a jeho rodiny sedmi věčných bytostí reprezentujících Smrt, Touhu nebo Delirium se v různých variacích zabývaly právě mýty a jejich dopadem na lidské životy. Přestože původní série z let 1989 až 1996 už dávno skončila, její univerzum se ještě řadu let poté šířilo dál v nesčetných spin-offech, minisériích a samostatných knihách, z nichž na většině se už Gaiman přímo nepodílel.

Audio adaptace společnosti Audible se ale ohlíží za původní sérií. A to velmi důkladně. Zatím zveřejněná adaptace prvních tří knih Gaimanova seriálu trvá necelých jedenáct hodin. Prakticky slovo od slova přebírá původní scénář a k němu přidává popisy jednotlivých scén. Výsledek je přitom hodně sugestivní. Režisérem dramatizace je Dirk Maggs, který pro Audible vytvořil už řadu špičkových audiodramat včetně adaptace nerealizovaného scénáře Williama Gibsona k Vetřelci 3.

Hvězdné obsazení audio adaptace komiksu Sandman v čele s Jamesem McAvoyem

Tentokrát měl navíc k dispozici hlasy plejády významných hollywoodských herců. Vedle Jamese McAvoye v hlavní roli jsou to třeba Samantha Morton, Riz Ahmed nebo Andy Serkis. Hlas vypravěče, který nás celým příběhem provází, přitom patří samotnému Gaimanovi. Celá produkce zvládá pracovat s typickou blockbusterovou bombastickou orchestrální hudbou, ale i s intimnějšími, plíživě děsivými nebo tragickými náladami.

Dnes už má Sandman auru nedotknutelné klasiky. Možná dokonce trochu zaprášené, vzhledem k tomu, jak moc patří k postmoderně mytologické popkultuře, která působila nově v 90. letech, ale od té doby se trochu vyčerpala. Nová audio dramatizace původního Gaimanova komiksu je proto možná dobrou příležitostí podívat se na tenhle fenomén nově. Připomene nám totiž, jak vrstevnatý komiks Sandman je. Přestože jeho eklektické hrátky s různými mytologiemi jsou dnes už trochu stará vesta, řada konkrétních silných příběhů a motivů nás naopak může překvapit tím, jak živě pořád působí.

Více o hlasu vládce snů a moci příběhů si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.