Santiago & Karaoke Tundra: Srdce ulice v kusech zvuku

28. květen 2013

Více než kdy jindy si vážím možnosti doporučit nějakou hudbu. Tento měsíc vyšlo několik netrpělivě očekávaných hiphopových alb. Za nejzásadnější z nich považuji jedno, zdánlivě nenápadné EP. Nejenže smazává hranice mezi žánry, ale působí i nadčasově. Srdce ulice vychází na labelu Aj láv mjuzik.

Jeho tvůrci jsou progresivní producent slovenské scény pocházející z Ukrajiny Karaoke Tundra, známý ze spolupráce s Peťo Tázokom neboli Benem, ale i českým Bonusem. Druhým tvůrcem a hlasem je Santiago, košický „Lietajúci had“, kouzelník, básník, rapper, postava zahalená tajemstvím. Poprvé na oficiální nahrávce.

Na jejich EP se ale nepotkávají pouze beaty a rap nebo zpěv, jde tu o promyšlené nápadité kompozice využívající živé nástroje, jedním z hostů je například i Radimo z Livě Bandu nebo také ženský sbor. Celý projekt je tak výrazný, že už po prvním poslechu vám zůstane pod kůží a jistě vám mnoho momentů utkví v hlavě a spojí se s něčím v srdci. Tolik emocí a energie ve formě hudby jsem v našem regionu už dlouho neslyšela.

Co se týče hudby, nemusím se pokoušet o nějaká přirovnání k jiným projektům, tohle je Karaoke Tundra a Santiago, je v tom moderní elektronická a noiseová přísnost, hutnost basů, nadčasovost a syrovost folku i folklóru v písni Pierko, hiphopového najazzlého groovu v tracku Túlavé topánky, je tu i melancholie a celkově povznášející atmosféra.

02896278.jpeg

Jestliže považuji za nutné hledat autenticitu, zde jsem ji našla. A přitom po celou dobu před vámi Santiago maluje hlubokou přerušovanou čáru, takže se neztratíte ani na chvíli. Otevírá se tu nový svět, ale vůbec není cizí. Texty se tu splétají do zpěvů, přímočarých rapů, vtipných komentářů i volných proudů vyprávění. V poslední písni Medzi využil Santiago sampl jednoho z nejzásadnějších československých hudebníků Deža Ursinyho – konkrétně jeho písně Útok z hlbokého rána.

Zatímco rapper-podnikatel Rytmus se dožaduje lízání „hairy balls“ a davy lidí nepochybují, že je má, skutečná tvůrčí svoboda a přitažlivost jsou výsadou Santiaga a Karaoke Tundry. A ty já hledám.

EP Srdce ulice I. vychází u slovenského labelu Aj láv mjuzik, který vydal také skvělé EP slovenského producenta Stratasoula. Vinyl prý nebude, ale můžeme se těšit na pokračování. Já se velmi těším na koncertní provedení.

autor: Mary C
Spustit audio