Sbohem a šáteček pražských Wild Tides. Pusťte si jejich koncert u nás ve studiu

11. květen 2017

„Wild Tides obrátili svoji tvorbu naruby,“ říká se o novém albu této pražské trojice. Svou desku zasvětili českým hudebním idolům 60. a 70. let a texty písniček jsou tentokrát v češtině. „Na popu tohoto období jsme všichni vyrostli,“ říká k tomu kapela. „A v návratu k poetice šedesátek a sedmdesátek není nic nostalgického. Je to významné období, zejména právě kvůli jazyku.“

Češtinu dnes podle frontmana Wild Tides Kuby Kaifosze lidé neumí správně používat. „Forma současné české popové písně je silně ovlivněna západní scénou, a to i ve frázování,“ říká Kuba, který je zároveň autorem recenzemi ceněných textů. „Čeština upadá k souznělosti posledních slabik. Z toho vznikají ty pes–les–ves písničky. V době, do které se vracíme, se však náš jazyk používal způsobem, který je ho hodný.“ O použitelnosti i významu českého jazyka v písni není podle Wild Tides pochyb. „Našimi prvními národními památkami jsou právě písňové texty,“ říká Kuba Kaifosz.

Album Sbohem a šáteček vyšlo 1. května, k mání je zatím na CD. 16. května se bude křtít v café V lese, kde už mají vyprodáno. Šanci máte ale hned druhý den tamtéž. 17. května Wild Tides vystoupí v doprovodu Es z lesa a Dětí mezi reprákama. S nimi budou vystupovat taky 20. 5. v Brně.

O tom, kde Kuba Kaifosz píše texty a co má přitom na sobě, proč nemá rád slovo inspirace a jak to udělat, aby se člověk mohl ve své práci zlepšovat, si poslechněte v rozhovoru, který následoval po exkluzivním koncertu Wild Tides ve studiu Radia Wave.

autor: Matěj Samec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka