Schopní spolupracovníci jsou mou prodlouženou rukou, říká ředitel Muzea Náchodska Oldřich Schejbal

9. prosinec 2022

Muzeum Náchodska spravuje hned několik expozic. V Náchodě je to například výstavní síň, v Hronově rodný domek Aloise Jiráska, v Polici nad Metují stará roubená škola Dřevěnka, potom samozřejmě pevnost Dobrošov, která se v tomto roce po velké rekonstrukci zase otevřela návštěvníkům. 

Takže je to asi velmi pestrá práce, což nám jistě potvrdí i ředitel Muzea Náchodska Oldřich Schejbal.
Je to rozhodně pestrá práce.

Čtěte také

Vy jste zažil docela pěkný kvapík, protože když jste nastoupil v květnu do funkce, tak se právě pevnost Dobrošov po tříleté rekonstrukci otevírala.
Je to tak. Druhý den, co jsem byl ve funkci, jsme 3. května slavnostně otvírali pevnost Dobrošov. Ovšem bylo to slavnostní otevření ne úplně veřejné a záhy jsme byli postaveni před úkol, co nejdříve otevřít také pro širokou veřejnost. Což se po nějakých třech týdnech neskutečně obětavé a tvrdé práce mých spolupracovníků povedlo.

Vy jste rodák z našeho kraje?
Pocházím z Teplic nad Metují. Nicméně pobýval jsem teď téměř 20 let v Opavě. Takže jsem se vrátil domů po dvacetileté odmlce.

Líbí se mi historie a jemná manuální práce. V konzervátorství a restaurátorství se tyto dvě věci potkaly, a to mne chytlo za srdce.
Oldřich Schejbal, ředitel Muzea Náchodska

Co jste dělal v Opavě?
Odešel jsem tam studovat vysokou školu, konkrétně historii a muzeologii na tamní Slezské univerzitě. A pak jsem studoval ještě navazující ochranu kulturního dědictví, což je v podstatě taková památková péče a muzeologie dohromady. Ještě při studiích jsem měl to štěstí, že jsem začal pracovat ve Slezském zemském muzeu. A protože jsem se už v rámci studia profiloval směrem k muzejní konzervaci a restaurování, tak jsem tam potom působil dlouhých 7 let jako konzervátor a restaurátor na Oddělení ochrany sbírkových předmětů.

Čtěte také

Co vás tak chytilo na konzervátorství?
Líbí se mi, že se v tom snoubí historie, která mě zajímala odmala, s jemnou manuální prací. Vždy jsem byl takový trošku hračička. Už jako kluk jsem se věnoval modelaření. Takže v konzervátorství a restaurátorství se tyto dvě věci potkaly, a to mne chytlo za srdce.

To vám tedy jistě musela už projít rukama spousta vzácných kousků ne?
Těch věcí byla celá řada, ale kdybych měl vypíchnout jednu, tak bych zmínil například osobní zbraň generála Heliodora Píky a jeho příruční pistoli Walther PPK. Osobnost generála Heliodora Píky asi netřeba představovat. Jeho syn Milan po popravě pana generála v padesátých letech tuto zbraň ve strachu před dalším pronásledováním a perzekucemi zakopal do země. Někdy okolo roku 2010 si vzpomněl kde, a tak byla po půlstoletí vyzdvižena ze země. To znamená, že měla v podstatě charakter archeologického nálezu. A já jsem ji dostal do ruky, měl jsem možnost ji zkoumat a konzervovat. A uchovat pro další generace.

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Pojďme představit Muzeum Náchodska, protože jste krásně rozkročeni.
Jak říkáte, jsme rozkročeni do široka po celém regionu. V podstatě do naší působnosti spadá de facto celá oblast bývalého náchodského okresu. To znamená, že v Náchodě můžete navštívit naši stálou expozici na náměstí v Boučkově domě. Tato expozice se věnuje dějinám Náchoda a Náchodska. Ve výstavní síni v Náchodě potom můžete navštívit naše dočasné výstavy. V současné době tam zrovna máme výstavu krásných betlémů od věhlasného náchodského řezbáře pana Zdeňka Farského. Tu moc doporučuji k návštěvě. A samozřejmě už od šedesátých let pod nás spadá i celá pevnost Dobrošov, která byla nedávno pro tříleté revitalizaci otevřena veřejnosti. Teď je tam ale zavřeno, především kvůli přezimujícím netopýrům. Abychom je nerušili při zimním spánku.

Čtěte také

Co dál? V Hronově musíme zmínit také Jiráskův rodný dům.
V Hronově samozřejmě kultovní Jiráskův rodný domek, který každý zná. Všichni jsme tam byli se školou na výletě minimálně jednou. A máme v Hronově také, to málokdo ví, Jiráskovo muzeum v tamním divadle. Tam bychom chtěli do budoucna trošku více akcentovat témata divadelnictví. Případně ochotnictví. Východočeské ochotnické spolky, to je fenomén sám o sobě.

V Hronově máte ale prý také jednu novinku?
Přesně tak, v Hronově jsme otevřeli letos v létě už osmou pobočku Muzea Náchodska. Jedná se o Čapkův mlýn - starou papírnu, kde je expozice věnující se dalším slavným hronovským rodákům. Kromě Aloise Jiráska například Egonu Hostovskému nebo Jindřichu Freivaldovi, architektu tamního divadla.

Čtěte také

A Police nad Metují je to potom samozřejmě Dřevěnka.
V Polici nad Metují je Dřevěnka, kde se věnujeme tématu školství, lidé tam mohou načerpat atmosféru školní třídy z 19. století i bytu pana učitele. A v Polici máme také expozici v tamním benediktinskému klášteře, kde v současnosti můžete navštívit Opatův byt. Ten se snažíme uzpůsobovat přesně do podoby z přelomu 19. a 20. století. A zároveň chystáme pro návštěvníky novinku v polickém klášteře. To by měla být zbrusu nová expozice věnující se dějinám Police, Policka a lidové zbožnosti na Kladském pomezí. Na ní spolupracujeme s renomovaným umělcem Richardem Loskotem.

Jak to všechno stíháte jako ředitel objíždět?
Stíhám to těžko, ale naštěstí mám velice schopné spolupracovníky, kteří jsou takovou mojí prodlouženou rukou. Díky nim to vše zvládáme.

Říká ředitel Náchodska Oldřich Schejbal. Pane řediteli, moc děkuji za to, že jste přišel k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související