„Schopnost žen brát na sebe vinu za neplodnost je obrovská,“ říká gynekoložka Helena Máslová

29. duben 2020

V Česku řeší problémy s početím každý pátý pár. Na vině jsou zdravotní komplikace žen i mužů, ale také stoupající věk rodičů. Jakou roli hraje ve statistice náš životní styl a psychika? „Když řeknete muži, že má špatný spermiogram, je to, jako kdybyste ho rovnou kastrovali,“ říká lékařka Helena Máslová, která založila Centrum psychosomatické péče, kde pomáhá neplodným párům.

„Když přijde neplodný pár, vždycky se nejdřív zeptám, jak vypadá jejich běžný pracovní den,“ popisuje lékařka, kterou její profesní vývoj přivedl ke studiu neplodnosti a psychogynekologie. „Stává se, že zdánlivě neplodná žena odchází z konzultace s tím, že se má vyspat. To je totiž úplný základ všeho,“ dodává Máslová.

MUDr. Helena Máslová

Léčba neplodnosti má podle Máslové svoje limity. „Někdy je ta situace úplně bezvýchodná a neplodnost je daná. V takovou chvíli je třeba, aby žena našla jiný smysl života,“ přibližuje Máslová.

Úspěch léčby neplodných párů závisí i na ochotě a přístupu mužů. Podle zkušeností gynekoložky Máslové je brzdí ostych i strach. „Řada mužů na své ekonomické zdatnosti a plodnosti staví svoje ego, je to základ jejich sebehodnoty. Když se zjistí, že mají nekvalitní spermie, hroutí se často celková identita těchto mužů,“ popisuje Máslová své zkušenosti. Velkou roli podle lékařky hraje historický kontext, z neplodnosti bylo zvykem vinit ženu, což podle ní v našich myslích přetrvává doteď.

Co o naší neplodnosti rozhoduje patnáct i víc let předtím, než vůbec děti chceme mít? Poslechněte si Houpačky s Helenou Máslovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka