Schrödingerovy kočky, krysy a celebrity. Chorobopop na nové desce ukazují jinou perspektivu popu i punku

21. leden 2021

Nezávislá scéna v Rožnově pod Radhoštěm má svou dlouhou a velmi zajímavou historii. Už od 90. let tam fungovalo velké množství zajímavých a svébytných kapel, které se nebály vycházet jak z Dead Kennedys, tak z new wave a dalších, na první poslech od punku vzdálených stylů. 

Jednou z nich byli i Telefon, kteří se krátce po vydání kultovního alba Háková panenka odmlčeli, aby se na scénu vrátili v plné síle o téměř 15 let později. Teď už je tato jejich inkarnace sice také minulostí, ale 3 členové pokračují dále v Chorobopop.

Jak už napovídá skvěle zvolený název, jedná se o trochu jiný druh popu, než na který je běžný posluchač zvyklý. Zejména proto, že Chorobopop nerezignovali na své punkové kořeny. Mnohem více ale zároveň pracují s těmi, které jdou ještě trochu hlouběji do hudební historie. Nádech a atmosféra kapel, jako jsou např. Talking Heads, jsou důležitou a určující esencí desky a absence živého bubeníka zase dodává některým skladbám až elektropopový feeling.

Samostatnou kapitolou jsou pak vynikající texty, což byla v Rožnově vždy velmi silná disciplína, i jejich suverénní prezentace, jednou punkově ostrá, jindy až překvapivě melancholická.

S melancholií pak pracuje i Schrödingerova kočka, která vydala svou desku na labelu Polí5. Potkává se v ní darkjazzová a hypnotická nálada Bohren und der Club of Gore se svébytným českým undergroundem a občas až postrockovou gradací, která je ale vystavěna na zvuku saxofonu.

Tím je obroušena obvyklá pompéznost a naopak akcentován silný základ skladeb. Trochu překvapivě se něco podobného dá říct také o novém EP progmetalových Mindwork, i když samozřejmě v jiném kontextu, který bere na zřetel zásadní rozdíly ve stylu a přístupu k hudbě obecně.

Jaký bude Viktorův soundtrack pro výlet do Ostravy a do Beskyd? Jak masivní zvuk vyprodukovali Anime Torment? A jaká je šance, že ve Slezsku vznikne nová extrémní hardcore kapela? Odpovědi najdete při poslechu celého dílu Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.