Schuster: Selhání politiky otevřené náruče po útocích v Německu nahrává nejen extremistům

22. prosinec 2016

ONLINE. Obrovský problém pro kancléřku Merkelovou, tak hodnotí důsledky tragédie v Berlíně odborník na Německo a novinář Lidových novin Robert Schuster, a to v případě, že se potvrdí, že v Německu útočil jeden z uprchlíků, kterého německá vláda přijala.

„Těm, kteří před touto politikou, kterou nazývají Němci politikou modrookou nebo politikou bez nějakého zakotvení, těm budou útoky v Berlíně nahrávat,“ říká ve speciálu vysílání Plus a Radiožurnál Robert Schuster.


Robert Schuster: „Nejsou to jen extremisté, kterým daly události za pravdu. Jsou to i lidé v rámci strany paní Merkelové, kteří s její politikou otevřené náruče nesouhlasili a kteří říkali, že Německo musí mít přehled o tom, kdo do Německa přichází a že je třeba tyto lidi kontrolovat, mít o nich podrobné informace.“

„Potvrdila by se tím slova všech kritiků migrační politiky, a sice že příchod toho velkého počtu lidí do Německa, kteří z části přicházeli nekontrolovaně, je zároveň bezpečnostním rizikem. A že mohou mezi nimi být i lidé, kteří nechtějí humanitární pomoc, ale podnikat útoky,“ vysvětluje dál Schuster.

Podle něj právě bezpečnostní aspekt bude hrát nyní v Německu vetší roli než dosud.

autor: bar
Spustit audio