Se zavedením příkrmů po šestém měsíci neotálejme, dětem klesá zásoba železa, říká odbornice

15. březen 2023

„V prvním roce života nejde o to, kolik toho dítě sní. Naší úlohou je nabízet pestrost a ochutnávání různých konzistencí, barev i teplot. Množství můžeme nechat na dítěti,“ říká Lucie Zátopková, zakladatelka a autorka blogu detskeprikrmy.cz.

Lucie reflektuje, že začít zavádět dětem příkrmy se obecně doporučuje mezi čtvrtým a šestým měsícem. „Se zavedením po šestém měsíci neotálejme. Dětem klesá zásoba železa, kterou si s sebou nesou z dělohy. Miminko potřebuje devětkrát víc železa než dospělý člověk.“

Zhruba v desátém měsíci života by se děti měly podle Lucie Zátopkové potkat i s kousky v jídle. „To je důležité kvůli dalšímu vývoji svalů v obličeji, například kvůli pozdější výslovnosti,“ dodává. Podle čeho se rozhodnout, jestli už je na příkrmy čas? „Můžeme sledovat různé signály. Že dítě udrží vzpřímeně hlavičku, dokáže koordinovat oči, ruce a ústa nebo že dokáže posunout sousto v ústech a spolknout je. A velikým signálem je samozřejmě zájem o jídlo,“ pokračuje Lucie Zátopková.

„Na večeři bych rozhodně kaši nedoporučovala.“ Poslechněte si Houpačky o příkrmech a prvních jídlech malých dětí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.