Šedesátiny Jiřího Lábuse: Radostný podzim života

26. leden 2010

Spolu s Radiem Wave můžete oslavit jedno významné kulaté výročí: šedesáté narozeniny 26. ledna slaví jeden z nejoblíbenějších českých herců Jiří Lábus. Podobně jako tomu bylo v případě Vladimíra Menšíka, i tentokrát pro vás tým Radia Wave v čele s kolegy Alešem "knírem" Stuchlým a Jakubem "Hivrisem" Vilišem připravil tematický medailon.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ MEDAILON!

"I po smrti je tma" (J.L.)

Jiří Lábus, jehož tvůrčí kariéra je do značné míry spojena s nevyzpytatelným živlem Oldřichem Kaiserem, bezpochyby patří k největším osobnostem českého divadelního i filmového herectví. Bytostný mystifikátor, podepsaný pod dnes už klasickými televizními pořady Možná přijde i kouzelník, Ruská ruleta nebo Zeměkoule, v sobě slučuje spontánní, přirozenou divadelnost s přemýšlivostí a intelektuálním zázemím.

01081307.jpeg

Nepřehlédnutelnými plody jeho kreativity jsou četné, mile brutální recese, po nichž zůstala řada nešťastných obětí a také originální aforismy, s jejichž pomocí glosuje těžko uchopitelné životní paradoxy. K nejzásadnějším patří zejména stravovací postřeh "Jez tak, abys měl hlad až příště" či ironická zenová moudrost "Dopřej druhému to, co nedopřáváš sobě. Jenom tak nebudeš šťasten".

Jakkoli je osobnost Jiřího Lábuse pro většinu diváků bytostně srostlá s Divadlem Ypsilon a hlavně postavou rafinovaného čaroděje II. kategorie Rumburaka z televizního seriálu Arabela, generaci, která dospívala po revoluci, dostihl především rozhlasový fenomén jménem Rodinka.

Svobodná improvizace před mikrofonem dala vzniknout unikátnímu tvaru, v jehož rámci duo Kaiser-Lábus představuje nejen titulní rodinu Tlučhořových, ale i desítky dalších postav, zvířat a předmětů. Čirá absurdita se tu pojí s jazykovým žonglérstvím a neokázalými sociologickými i politickými komentáři: jelikož tu navíc k proměnám postav dochází během zlomku vteřiny, nelze než ocenit invenci a důslednost, s níž tato dvojice své figury modeluje. Lábusem mluvená postava samozvaného básníka Mirko Hýla už ostatně žije svým vlastním životem, a proto se sluší zakončit náš medailon citátem z jeho sbírky Podzim:

Když je podzim,
tak je podzim,
někdy zase bude podzim.

01081310.jpeg
Spustit audio