Sedmdesátiletá Linda Perhacs vede křehký dialog s vesmírem

1. duben 2014

Album Parallelograms americké zpěvačky Lindy Perhacs se i díky okruhu věrných stalo kultem a po pětatřiceti letech se dočkalo znovuvydání. O necelou dekádu později přichází s teprve druhou deskou The Soul of All Natural Things, která už zřejmě podobně prominentní pozici nezíská, nicméně skrývá mnoho nesporných kvalit.

Kolik zubařek má hudební ambice a dokáže je přetavit z pouhého přání v realitu? V českém prostředí bychom našli Olgu Königovou z projektu ILLE. Hudební historie ale odkrývá i mnohem zajímavější příběhy. Jeden takový se týká dentální víly Lindy Perhacs. Ta vydala v roce 1970 své debutové album, jehož producentem byl jeden z klientů, kterým se starala o chrup.

Parallelograms se stalo klasikou na poli křehké psychedelie a kultovním albem, jehož intenzity se snažila v pozdějších dekádách dosáhnout spousta následovatelek. Uplynulo neuvěřitelných 44 let, než do své diskografie přidala další nahrávku The Soul of All Natural Things, na níž se objevují zpěvačky Julia Holter i Nite Jewel. Tím ale výčet hvězdných jmen nekončí – druhá deska Lindy Perhacs vyšla u labelu Asthmatic Kitty, jehož majitelem je Sufjan Stevens. Ten se také na adresu psychedelické babičky vyjádřil ve smyslu, že v dnešní hudbě není nic opravdovějšího než ona.

Aktuální deska Lindy Perhacs v ničem nezaostává za současnou folkovou produkcí. Zároveň album The Soul of All Natural Things snese srovnání s Parallelograms, od něhož se v nejobecnější rovině liší jen důraznějšími aranžemi a téměř nepoznatelným elektronickým hávem. Transcendentální texty, často s náboženským podtónem, nepostávají v pozadí a v některých momentech zahřmí v plné síle, zejména ve skladbě Immunity a mystickém recitálu Song of the Planets. Za zmínku stojí i singl Prisms of Glass, stojící na naivní otázce, kterou bychom spíše čekali vycházet z úst šestileté holčičky než sedmdesátileté dámy.

03092369.jpeg

Linda Perhacs bude asi opravdu nadpřirozenou bytostí, její hlas jako by po všech těch dekádách nezestárl a zůstal uzavřen v časové konzervě. „I want to be free“, refrén šesté písně Freely nabývá v podání Lindy Perhacs nových rozměrů a dosahuje úplně jiného stupně naléhavosti, než kdyby byl pronášen o padesát let mladší, nerozkoukanou písničkářkou. The Soul of All Natural Things tak nastavuje zrcadlo lidem, kteří rádi mluví o klišé, že věk nehraje roli.

Hodnocení: 80 %
Linda Perhacs – The Soul of All Natural Things (Asthmatic Kitty Records, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.