Seriál Dirk Gently’s Holistic Detective Agency: Všechno je propojené a vesmír je rozbitý

12. leden 2018

Spisovatel Douglas Adams byl bláznivý dost na to, aby dal světu neskutečně vtipné vesmírné sci-fi. Nyní se jeho odkazu chopil Max Landis, muž, jehož předchází podobně neuvěřitelná pověst cvoka kosmických rozměrů. Všechno je totiž propojené. A tak vznikl seriál Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, nejzábavnější americká adaptace britské látky v této i jakékoli jiné galaxii a jeden z loňských seriálů, kterému stojí za to se věnovat i letos.

Kromě výjimek, které potvrzují pravidlo (jako např. The Office), to s převody úspěšných britských formátů do americké televize dopadá často neslavně. Fenomenální IT Crowd čeká teď už třetí pokus o start, po dvou bezútěšných nezdarech. Přitom již několik let funguje v americké televizní síti satelit, který vysílá to nejlepší z ostrovní produkce (Top Gear, Doctor Who, Planet Earth atd.). Kanál BBC America rozjíždí pomalu, ale jistě i vlastní produkci a seriál Dirk Gently's Holistic Detective Agency určitě patří mezi ty, které v minulém roce čeřily mozkové vlny fanoušků i kritiků.

To prostě nejde?

Douglase Adamse zná většina lidí jako autora „pětidílné trilogie“ Stopařův průvodce Galaxií. Jen vyznavači Mistrova díla ale vědí, že rozepsal (a kvůli předčasné smrti bohužel neuzavřel) další sérii knih, kterou spojuje postava holistického detektiva Dirka Gentlyho. V ní si utahuje ze svatého grálu všech detektivek – principu dedukce (abdukce, jak by nás asi opravil Umberto Eco) – a dovádí do absurdního důsledku schéma hard-boiled krimi příběhů.

Ze seriálu Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Holistický detektiv totiž kašle na všechny přímé důkazy, forenzní techniky a logické vývody. Vychází jednoduše z toho, že vše ve vesmíru je propojené a jemu stačí jen sledovat předivo událostí, které ho nevyhnutelně musí dovést k rozluštění případu. Adamsovi poskytuje postava vyšetřovatele, pro nějž žádná eventualita není nemožná a ocitá se v nejroztodivnějších situacích, příležitost rozehrávat surreálné scény, které nezřídka koření poučenými vypravěčskými komentáři z oblasti fyziky, metafyziky i patafyziky.

Vysoká míra reflexivity textu a obsažené nadsázky komplikuje práci adaptátorům díla britského autora. Menší i větší odchylky jsou tudíž nezbytné. A to je u příběhů holistického detektiva ještě o něco patrnější než v případě docela zdařilých převodů Stopařova průvodce. Britská minisérie Dirk Gently (z produkce BBC) i z toho důvodu působí spíš dojmem, že vznikala ve stejné laboratoři jako Sherlock, který se poprvé objevil na obrazovkách rovněž roku 2010. Najdeme tu podobný hudební leitmotiv, sociopaticky jednajícího detektiva, nesouměrnou ústřední dvojici, podobně časované vtipy i obdobné stylistické postupy. A taky bohužel celkem tradiční schéma detektivních příběhů, kdy každá epizoda spěje k rozuzlení.

Jde to, ale dře to

S tím si Max Landis a jeho tým vůbec nelámou hlavu. V první sezóně seriálu nám servírují zběsilou jízdu zákoutími bizarna a pokřiveného humoru. Dirk Gently sice vyšetřuje případ, ale o ten jde na druhém, třetím či dalším místě. I když, co na tom záleží, když všechno je propojené. A tak holistický princip zdánlivě vstupuje do samotné dramaturgie díla. Landis, známý excentrickými projekty, si celkem logicky, ale také ambiciózně vybírá jako hlavní inspiraci z Adamsovy tvůrčí kuchyně právě tendenci rozvolňovat souvislosti vnímané jako pevně dané, nabourávat iluzi skutečnosti jako jednolitého bloku.

Ze seriálu Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

„Vesmír je rozbitý,“ dozvídáme se na závěr druhé sezóny seriálu. Tak nějak by mohlo znít také motto britského autora. A pravděpodobně se tahle věta objevuje i v explikaci seriálu Dirk Gently's Holistic Detective Agency. Protože scelující metapříběh mu tvůrci po 18 dílech přeci jen museli dát. Údělem Dirka Gentlyho, Todda Brotzmana (vykuločko Elijah Wood losery v indie sci-fi látkách umí, to víme už od Neposkvrněného svitu věčné mysli), jeho sestry Amandy a další řady vyšinutých postav je udržet univerzum v celku. Do jakých lapálií po dobrodružstvích s cestováním časem a paralelními dimenzemi by se ještě dostali, se už ale bohužel nedozvíme, BBC America totiž produkci seriálu ukončila.

Dirk Gently's Holistic Detective Agency zjevně dojel na to, co je také jeho největší předností: na důslednou aplikaci adamsovské poetiky, která se patrně stále vzpírá diváckým návykům. Odeberete-li autorský/vypravěčský komentář (v oceňované minisérii BBC The Hitchhiker's Guide to the Galaxy prostředkovaný citacemi ze stejnojmenné fiktivní publikace), zůstane vám ztřeštěný sled neočekávaných situací, ve kterých se ocitají většinou dosti poťouchlé postavy. Ale i z tohoto materiálu se dá vystavět neskutečně zábavná podívaná pádící takřka v slapstickovém tempu, jak nám dokázala první sezóna seriálu, kterou právem lze řadit mezi to nejpozoruhodnější a nejodvážnější, co v současném televizním hlavním proudu vzniklo.

Ze seriálu Dirk Gently’s Holistic Detective Agency
autor: Petr Pláteník
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.