Seriál o Michaelu Jordanovi Poslední představení se nebojí chytit basketbalového býka za rohy

5. červen 2020
Michael Jordan v sérii Poslední představení

Seriál o Michaelu Jordanovi Poslední představení není jen dějinami jedné dynastie a osobní výpovědí člověka, který navždy změnil svět sportu. Nabízí také vtahující charakterovou studii a kroniku popkultury 90. let.

Sportovní seriály mají v současnosti výsadní pozici. Ty nejlepší z nich neslouží jako PR materiály hvězd a hvězdných klubů, ale jako svébytná výpověď o hlubších mechanismech sportu – jako aktivity, ale i jako průmyslu. F1: Touha po vítězství (Drive to Survive) nakopla stagnující popularitu Formule 1 svou otevřeností a strhujícím spádem. Dycky Sunderland (Sunderland 'Til I Die) otevřel svět vrcholového fotbalu ze sociální perspektivy a Univerzita poslední šance (Last Chance U) pronikla hluboko pod povrch amerického fotbalu a tamního vzdělávacího systému.

Michael Jordan a Magic Johnson v sérii Poslední představení

Dokumentární seriál Poslední představení si okamžitě po uvedení vydobyl čelné místo v elitní společnosti sportovních sérií. Na startovní čáře ho zvýhodňuje samozřejmě fakt, že se jedná o otevřený pohled pod pokličku jedné z nejúspěšnějších sportovních franšíz všech dob. Jde o basketbalový tým Chicago Bulls v době, kdy za něj hrála neporazitelná dynastie vedená Michaelem Air Jordanem. Desetidílný seriál se primárně zaměřuje na poslední sezonu legendární sestavy v roce 1998, kdy tým tušil, že vedení klubu už nepočítá s prodloužením kontraktu trenéra Phila Jacksona a tím pádem ani s dalším působením družiny hvězd v čele s Michaelem Jordanem, Scottem Pippenem a Dennisem Rodmanem.

Chicago Bulls čekal útok na rekordní šestý titul mistra NBA. Do rozbouřených vod uvnitř klubu byl vpuštěn filmový štáb, který pořídil jedinečný zákulisní materiál. Dokumentarista Jason Hehir využívá dosud nezveřejněné záběry jako dominantní příběhovou linii, kterou komentují hlavní aktéři. Zároveň se vrací do minulosti a rekonstruuje vývoj Jordanovy kariéry. Jeho přelomový vliv na původně neúspěšný klub, marketingový průlom i působení ve slavném národním dream teamu z roku 1992.

Struktura seriálu je dynamická a propracovaná. Nutí diváka aktivně sledovat několik příběhových linií, ve kterých se pomalu rýsují různé prvky osobnosti Jordana i jeho kolegů. Pozvolna odhalujeme také dlouholeté konflikty uvnitř týmové organizace a proměny basketbalu v 90. letech. Ačkoli ihned po odvysílání seriálu Pippen a několik dalších hráčů tvůrce napadlo, že seriál glorifikuje Jordana, samotný materiál jim za pravdu příliš nedává.

Michael Jordan v sérii Poslední představení

Perfekcionista Air z něj nevyznívá jen jako kladný hrdina a ikona, ale i jako nesnesitelný egoista a chorobně soutěživý, neempatický tyran se sklony k ponižování slabších. Tvůrcům se ho daří s tímto obrazem konfrontovat ve velmi emotivních momentech. Jeho „dynastie“ tak z Posledního představení nevychází jako nablýskané sousoší, ale jako stroj na úspěchy plný prasklin, skrytých křivd a řevnivostí. Nejzábavnější momenty seriálu nepřináší ani tak záznamy zápasů, ale spíše momenty, kdy tvůrci vzájemně konfrontují výpovědi různých mluvčích. Právě tyhle nepřímé střety zajímavě odhalují charaktery jednotlivých aktérů.

Vedle chytré dramatické stavby a unikátních materiálů Poslední představení nabízí skutečně zábavné figury hráčů („realness“ bouřliváka Dennise Rodmana, lakonický projev Scottieho Pippena, sympatickou obyčejnost Steva Kerra) a netriviální reflexi jedné z popkulturních ikon, nezaměnitelného červeného býka, který byl v 90. letech k nepřehlédnutí. Vůbec největší devízou seriálu je ale to, že před úctyhodným basketbalovým monstrem neutíká, ale v pravou chvíli ho dokáže popadnout za rohy.

Více o tom, jaký obraz Michaela Jordana seriál Poslední představení přináší, si poslechněte v recenzi Vítka Schmarce.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.