Série Polda je inventářem českého hraní, říká herní publicista Dan Krásný

29. duben 2022

Polda se po osmi letech vrací a má políčeno na všechny příznivce nostalgie a nemístného, místy košilatého humoru. Jestli má Pankrác s dabingem Luďka Soboty a parodie mnohdy neaktuálních celebrit v roce 2022 ještě co nabídnout, nebo už by měli zůstat za zenitem, řeší Jarda s hostem Questu, redaktorem časopisu Score Danem Krásným.

Dan se nijak netají tím, že patří do ideální cílové skupiny Poldy 7, protože hrál všechny předchozí díly a z nostalgie ani k novému dílu není tak kritický, byť jeho stylu humoru se musel chvíli přizpůsobovat. Satirickou adventuru přirovnává k plněné kapse s bohatou zeleninovou oblohou z devadesátkové reštyky, kterou by si dnes už běžně na oběd neobjednal, ale jednou za pět let ji spořádá s chutí, aby zavzpomínal na dětství.

Nijak ani nezastírá fakt, že Polda chvílemi zamrzá v minulosti, když se strefuje do veteránek modelingu jako Naomi Campbell nebo Paris Hilton. Na druhou stranu si ale Polda 7 občas trefně bere na paškál i postavičky aktuálnějšího dění – na přetřes přijde třeba Andrej Babiš (alias Hrabiš) či Elon Musk.

Sedmý Polda vznikl z fanouškovské podpory pomocí crowdfundingu, což se nicméně neobešlo bez nepříjemné kontroverze – jeden z přispěvatelů umístil hru ještě před vydáním na pirátské servery, kde zaznamenala přes 50 tisíc stažení, přičemž legálně si ji dle slov tvůrců zakoupilo jen asi 2000 lidí. Na základě toho se studio Zima Software nechalo slyšet, že kvůli pirátům patrně nevznikne žádný další díl série Polda a uvažují o odchodu z celého herního průmyslu.

Jsou lidé, kterým série Polda nevoní, herní snobové? Jak dobře obecně stárnou české adventury? Poslechněte si celý díl Questu o Poldovi a českých adventurách

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.