Šermíř Alex Choupenitch: Jsem kreativní tvůrce svého života

13. červen 2021

„Je důležité, aby každý byl přirozený. Když je někdo ‚lajdák‘ a zvládá s tím přístupem všechno líp, měl by se toho držet a nesnažit se mít přístup někoho jiného,“ říká 26letý Alexander Choupenitch, který bude už podruhé reprezentovat Českou republiku v šermu na olympijských hrách.

Saša vyrůstal s rodiči coby profesionálními zpěváky, otec byl sólový operní pěvec a maminka sboristka. Jaké bylo dospívat v takovém zázemí a kolik aktivit musel Alexander vyzkoušet, než si vybral moderní šerm? „Odmala mi mamka zařizovala co nejvíce kroužků a aktivit, ale v jednom momentě jsem si musel vybrat. Vybral jsem si šerm, tak snad dobrý.“

Plánuje si své další kroky v životě? Komu se svěřuje? A co pro něj znamená neúspěch? „Kamarádovi se svěřuju s jinými věcmi než přítelkyni nebo rodičům. A sám se sebou také vedu hodně vnitřních rozhovorů. Jsem kreativní tvůrce svého života a občas ho sleduji jako seriál  ̶  neskutečně mě baví ty zvraty a to, že musím neustále bojovat,“ dodává Alex.

Dokáže rodák z Brna s běloruskými kořeny říct rodičům „mám tě rád“? Dokáže se úspěšný fleretista jednoduše vzdát? A jak dobře zná sám sebe? Poslechněte si nový díl Pochlap se s Alexanderem Choupenitchem, který se nebál mluvit napřímo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.