Severka nebo Polárka? Hvězdami týdne jsou Damon Albarn, Lil Nas X, Amadou & Mariam a nováčci Lime Garden

28. červenec 2021
Topinky

Je vám bližší sladký adrenalin taneční klubové noci, nebo spíš vyhledáváte neklid a nebezpečí? Všeho se vám dostane v aktuálních hudebních novinkách, navíc v mnoha jazycích i žánrech. Nápaditou idylickou polohu zastupuje klasik Damon Albarn, euforii veze nevidomé africké duo Amadou & Mariam a všechno ostatní se vejde do natlakovaného creepy diska nové britské dívčí kapely Lime Garden. Miracle, Baby!

Damon Albarn - Polaris
Credits: Damon Albarn, Mike Smith, Simon Tong, Stephen Sedgwig
Label: Transgressive
Album: The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows

Jeden z nejplodnějších hudebních vizionářů posledních tří dekád, multitalentovaný britský skladatel, muzikant, zpěvák a producent Damon Albarn (Blur, Gorillaz, The Good, The Bad & The Queen) na podzim naváže na svůj sedm let starý sólový debut Everyday Robots. Nové album, které bude zkoumat témata křehkosti a ztráty, vzniku a znovuzrození, ponese název The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows a vyjde 12. listopadu u Transgressive Records.

Do naší rotace míří aktuální druhý singl Polaris inspirovaný idylickou krajinou Islandu – optimistická skladba s výraznou chorální melodií a atmosférou, charakteristickým Albarnovým vokálem a nápaditou instrumentací v rozpětí od orchestrálního rocku přes funk a elektropop až po jazz. Track doprovází esteticky vytříbený černobílý videoklip ze speciální série Sublime Boulevards – Performance Films v režii zakladatele labelu Transgressive Tobyho L, který zachycuje živou verzi skladby, na níž participuje i smyčcový kvartet.

Sofi Tukker & Amadou & Mariam - Mon Cheri
Credits: Amadou Bagayoko, Mariam Doumbia, Sophie Hawley-Weld, Tucker Halpern, Richard Bynon
Label: The Red Hot Organization
Album: Red Hot + Free

Výběr hostů je na skladbách amerického dua Sofi Tukker poměrně eklektický. Za poslední dva roky stihli natočit song s tajemným producentem Zhu, brazilskou drag queen Pablo Vittar, švédskými hitmakerkami Icona Pop nebo rumunskou divou Innou. Tento týden představila na dvě ceny Grammy nominovaná dvojice klip ke skladbě Mon Cheri. K té přizvali už sedmačtyřicet let aktivní duo nevidomých hudebníků z Mali Amadou & Mariam, které znáte z playlistu Radia Wave už dlouhou dobu díky chytlavým hitům Bofou Safou nebo Sabali.

Jejich globální taneční novinka – zpívaná v portugalštině, bambarštině a francouzštině a produkovaná virtuálně z Floridy, Paříže a Mali – je stejně strhující jako výše zmíněné tracky.

Lime Garden - Pulp
Credits: Chloe Howard, Leila Deeley, Tippi Morgan, Annabel Whittle, Christoph Skirl
Label: So Young Records
Album: Pulp single

V Topinkách je vždycky prostor i pro začínající kapely a objevy – jedním z nich je aktuálně také brightonská dívčí kapela Lime Garden, která má ze sebou zatím pouhé tři singly. Ten nejnovější, čtvrtý, je jejich dosud nejvýraznějším: nese přiléhavý název Pulp a stejně jako lehce absurdní doprovodné DIY video se pokouší smíchat sladký adrenalin taneční klubové noci s pocity neklidu a nebezpečí. Chytlavý track britských nováčků na pomezí post punku a indie diska budete moci ode dneška slýchat v našem playlistu.

Lil Nas X - Industry Baby ft. Jack Harlow
Credits: Montero Hill, Jack Harlow, Kanye  West, Denzel Baptiste, David Biral, Nick Lee
Label: Columbia
Album: Montero

Rapper Lil Nas X už dávno není jen autor jednoho hitu – po obrovském úspěchu Old Town Road už dobyl americký žebříček i se skladbou Montero (Call Me By Your Name), který patří k největším hitům letošního roku. Ani aktuální singl Industry Baby rozhodně nemá malé ambice. S Nasem na tracku spolupracoval Kanye West a producentské duo Take A Daytrip a hostuje v ní Jack Harlow. Opulentní klip s útěkem z vězení skládá poctu klasice Vykoupení z věznice Shawshank. Píseň by se měla objevit i na chystaném albovém debutu, který pod jménem Montero už rapper ohlásil dříve – přesné datum vydání ale zatím nemá.

Role Model - forever&more
Credits: Spencer Stewart, Tucker Pillsbury
Label: Interscope
Album: forever&more single

Losangeleský producent a zpěvák, který si říká Role Model (Tucker Pillsbury), vydává nahrávky už od roku 2017 a ochrannou ruku nad ním držel Benny Blanco. Ten ho objevil a vydával jeho tracky na svém labelu Mad Love. Forever&more je jeho první letošní singl a třiadvacetiletý hudebník o něm prozrazuje: „Je to samozřejmě lovesong. Chtěl jsem postavit příběh o tom, jak začal můj současný vztah a připomenout momentky, které nás dostaly do míst, kde jsme teď."

Smiley - Over The Top ft. Drake
Credits: Alexandre Morand, Aubrey Graham, Brytavious Chambers
Label: OVO Sound / Warner
Album: Over The Top single

O kanadské rapové hvězdě Drakeovi je známo, že ochotně podporuje mladé talenty – případně vysává jejich kreativní potenciál. Dalším v řadě těchto spoluprací je společný track s torontským rapperem, který si říká Smiley a o němž Drake už několikrát vlídně mluvil v rozhovorech. Skladbu Over The Top produkoval Tay Keith. Dodejme, že Drake letos vydá své nové album pojmenované Certified Lover Boy, nicméně deska se už několik měsíců odkládá (a Drake se za to omlouvá fanouškům na sociálních sítích).

Nothing But Thieves - Miracle, Baby
Credits: Conor Mason, Dominic Craik, Jim Irvin, Julian Emery, Joseph Langridge-Brown, Richard Costey
Label: RCA / Sony
Album: Moral Panic II

Alt-rockoví Nothing But Thieves fungují od roku 2012 a nejvíce pozornosti a chvály od kritiků zatím sklidilo jejich druhé album Broken Machine – s ním se podívali na druhou příčku britské hitparády a podílel se na něm cenou Brit Award oceněný producent Mike Crossey (Arctic Monkeys, The 1975). Na to vloni pětičlenná kapela z anglického Southendu navázala třetí studiovkou Moral Panic, kterou se vhodně trefila do pandemického období. Rovnou se ale pustili do další tvorby.

„Přišlo nám, že ještě nejsme s tímto tématem hotoví. Na jednu stranu kvůli zrušenému turné, současně také díky spoustě času, během kterého jsme zase mohli zvolit odlišný přístup. S dalším směřováním nám velmi pomohly experimenty s hiphopem a R&B,” vysvětlují Nothing But Thieves vznik emocemi napěchovaného reflektivního EP Moral Panic II, které je plné hněvu, ale i naděje. Nás zaujal euforický banger Miracle, Baby, který by měl zaznít také 1. listopadu v pražském klubu Roxy, kam pětici zavede plánované turné.

Viah - Drowners (Tamara Remix)
Credits: Huyen Vi Tranová, Rosalie Malinská, Veronika Hurtová, Tamara Staňková, Kristýna Dobrianská, Magdalena Uhlířová, Natálie Rajnišová, Štěpán Oves
Label: Bad Names
Album: Land Of Tears

V létě to budou tři roky od vydání debutového alba multitalentované hudebnice vietnamského původu Vi Tranové, která se svou tříčlennou elektropopovou kapelou Viah zvítězila v předloňském ročníku exportní soutěže Czeching Radia Wave. Tracky z debutu Tears Of A Giant – původně produkované Jiřím Burianem – nyní (ještě před vydáním nového alba Viah na podzim) získávají novou podobu na remixové desce Land Of Tears, a to ve spolupráci s tuzemskými hudebními kolegy a kolegyněmi (NIVVA, Never Sol, Oliver Torr).

„Když nám začaly přicházet do inboxů zdánlivě nespojitelné remixy, uvědomily jsme si, jak moc se liší tvůrčí procesy jednotlivých hudebníků v rámci postoje k remixům a jak i samotný remix může být naprosto odlišný,“ říká Tasya Nafigina, kurátorka alba Land of Tears. Do naší rotace putuje předělávka velkolepého synťákového tracku Drowners, který do feel-good letní písničky přetvořila a přetextovala indie-rocková pětice Tamara.

Je Aleš plný hněvu a naděje? Přežije, pokud 6. sprna nevyjde nová deska Kanye Westa? Je Filip začínající moderátor? A naučil se už konečně bambarsky? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.