Severní vítr je stále stejně krutý. Punkoví důchodci ze Švédska ani po třiceti letech nesundali nohu z plynu

7. říjen 2020

Když v Anglii na začátku 80. let došlo k nevyhnutelné kolizi punku a metalu, vznikl crust. Břitký, úsečný, tvrdý hudební styl, který vynikal svou agresivitou a přímočarostí. Krátce po svém vzniku se rozšířil i do dalších zemí a jednou z jeho kolébek se tak stalo i Švédsko. Kapely jako Mob 47, Anti Cimex, Dischange nebo Totalitär začaly psát dějiny punk rocku a jejich členové v tom pokračují dodnes.

Jedním z jejich současných projektů jsou pak Exploatör, kteří letos vydali skvělou desku Avgrundens Brant na českém labelu Phobia Records. Ten se dlouhodobě zaměřuje právě na švédský crust, nebo chcete-li d-beat, a tak bylo toto spojení nevyhnutelné. Možné prvotní obavy o to, jestli má podobná veteránská kapela relevanci i v roce 2020, pak rozežene hned první kytarový riff, hrubý vokál Poffena (ex-Totalitär) a dnes už trademarkový rytmus bicích, který má svůj prapůvod ještě trochu hlouběji v historii – u Motörhead.

A ne nadarmo jsou to právě oni, respektive Mikkey Dee, kdo zvládl i žánr bubenického sóla. Modeláři si však posvítili i na novinku z jiných žánrových vod – tuzemští Voluptas právě vydali své druhé album, jejich novinky Towards the Great White Nothing se ujal label MetalGate. A Voluptas na něm demonstrují, jak snoubit atmosférický black metal s jeho více avantgardními puzeními. Jinými slovy: klasické Norsko se zde potkává s více schizofrenním pojetím žánru, který je díky tomu i dnes stále živý. 

Napalm Death vydali nové album – jakou mají po několika dekádách na scéně formu? A která kapela zvládla „žánr“ bubenického sóla tak, že Viktor netoužil přiložit si k hlavě zbraň? Poslouchejte Modeláře.

Playlist:

Parasit – Folkhemmets Trygga Vra, 2:34 (Phobia Records)
Shit and Shine – Devil's Backbone, 2:20 (Rocket Recordings)
Exploatör – Avgrundens Brant, 2:23 (Phobia Records)
Voluptas – Thargelia, 4:25 (MetalGate)
Darkest Hour – Sadist Nation, 5:13 (Victory Records)
Napalm Death – Fluxing of the Muscle, 4:33 (Century Media)
Hanson Brothers – My Game, 2:40 (Hybrid Records)
Motörhead – Killed by Death, 5:24 (WDR.de)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.