Sex, dragy a vliv. Které reality show vévodily naší karanténě?

6. červenec 2020

Covid-19 změnil návyky sledování filmů, seriálů i dalších pořadů. Velký zájem a pozornost médií na sebe strhly v první polovině letošního roku především reality show. Jak mohou zachraňovat životy a vrátí se někdy VyVolení? Poslechněte si speciální díl popkulturního pořadu Radia Wave.

Ve výběru toho nejlepšího z Kompotu jsme se zaměřili především na ty zahraniční. Zejména Hana Trojánková Biriczová ocenila, že po pěti letech vysílání pořadu přišla řada na hodnocení veleúspěšné franšízy Real Housewives. Hostem dílu byl fotograf Ladislav Babuščák, který například hledal mezi osudy zbohatlických paniček a držitelek Grammy paralely s antickým dramatem. Můžeme v Beverly Hills nebo Atlantě opravdu najít dozvuky Senecy?

Několik různých pořadů se rozhodlo navázat raději na reality show „z vily velkého bratra“. Zajímavý koncept v několika zahraničních verzích nabídla streamovací síť Netflix pod názvem The Circle. Soutěžící totiž bydlí v oddělených bytech, nevidí se a komunikují spolu jen přes smyšlenou sociální síť. Mohou tak o sobě lhát nebo být doslova, kým chtějí. Jediným úkolem je působit co nejautentičtěji, skamarádit se s neznámými lidmi, přežít vyřazování a v závěru vyhrát sto tisíc dolarů.

Čtěte také

Stejnou částku mohou vyhrát i soutěžící v Too Hot to Handle. Úkol je pro ně ale překvapivě náročnější: musí se totiž na zhruba tři týdny vzdát sexuálního fyzického kontaktu. Pokud se tak například políbí, vítězná částka se všem snižuje. Proč české diváky zajímají „náruživí erasmáci v bizarní ozdravovně“, si můžete poslechnout také v tomto díle.

RuPaul's Drag Race mi zachránil během karantény život,“ tvrdil v jednom z nedávných dílů Aleš Stuchlý. Společně s Ivanou Veselkovou hodnotili novou řadu téhle soutěže, která sbírá v posledních letech jedno ocenění za druhým. Nejznámější americká drag queen RuPaul v ní hledá už jedenáct let nové drag talenty a nutno říct, že úspěšně. Vítězka šesté řady Bianca Del Rio už například natočila dva snímky pro Netflix, jiné finalistky se svou show obletěly celý svět nebo chodí po molech prestižních přehlídek pařížských týdnů módy. Zapíše se nová řada do televizní historie?

Někteří panelisté se zmínili, že se na reality show jinak nedívají. Proč padla jejich volba právě na ty, o kterých diskutujeme? Lze označit tyto pořady za pornografii? A kolik řad VyVolených vyhrál Vladko Dobrovodský? Poslechněte si celý díl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka