Sex jako radost, potřeba i upevnění vztahu a cesta k Bohu. Čím vším může být sexualita?

5. říjen 2021

„Sex je bazální téma, skoro by se dalo cimrmanovsky říct, že zde těžko trefíte vedle,“ říká v Balancu psycholog a psychoterapeut Aleš Borecký o tématech, která jsou se sexualitou spojena. Sex vnímáme často v oblasti rozkoše, potěšení těla. Může být ale také nástrojem moci, upevnění nebo narušení vztahu, je velmi emotivní, souvisí s identitou člověka i spiritualitou. Jak poznávat, chápat a rozvíjet sexuální život?

„Je škoda omezit sexualitu jen na tělesný prožitek, můžeme se tím ochuzovat.“ Borecký parafrázuje psychoterapeutku Esther Perel, která říká, že sex není činnost, ale místo, kam si chodíme něco zažít a odžít.

Sexuální prožitek může vyplavit zasuté emoce, můžeme prožívat smutek, ale také hluboké propojení mezi partnery. Pro některé je to až posvátný akt, který přesahuje do duchovního života. Jiní lidé zase pojímají sexuální abstinenci jako praxi, která jim prospívá. Můžeme hledat, co všechno pro nás sex je a jak se k němu vztahovat.

Aleš Borecký

„Měl jsem klientku, která se živila několik let prostitucí. Tělo brala jen jako nástroj, ale pak se naučila se sebou zacházet laskavěji.“ Když se tato žena napojila na své tělo a emoce, našla k sobě laskavost a s prostitucí přestala.

Sexualita nás může i děsit. V naší společnosti je nemálo mužů, které děsí homosexualita. Může to bořit jejich pohled na svět a bojí se, co by nastalo, kdyby se rozpadl. Navíc žijeme v paradoxu – když se podíváme do světa reklamy nebo na sociální sítě, jsme sexem přesyceni. Ale otevřeně o sexualitě se s blízkými dovede bavit málokdo.

Poslechněte si celý nabitý rozhovor o sexu, jeho prožívání i rizicích.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.