Sex po porodu bude jiný, možná nebude vůbec. Neměla by ale zmizet blízkost, říká psychoterapeutka Vlaďka Bartáková

30. listopad 2022

Těhotenství, porod a příchod dítěte. Tohle všechno dost zamává se vztahem nových rodičů, s jejich blízkostí a intimitou. Jak rodičovství mění náš sexuální život a blízkost obecně? „Sex v tomhle období bude jiný, než jste byli zvyklí. Možná nebude žádný. To ale neznamená, že by měla zmizet tělesnost, kontakt a blízkost,” říká v Houpačkách sociální psycholožka a psychoterapeutka Vlaďka Bartáková.

V těhotenství se podle Bartákové ženě začne strukturálně měnit mozek. „Protože jsme sociální bytosti, potřebujeme posílit a aktivovat ty části mozku, které jsou zodpovědné za péči, napojení a kontakt. Aktivují se hlavně oxytocin a estrogen. Celých devět měsíců se pracuje na tom, aby se matčin mozek zamiloval do přicházejícího miminka,“ vysvětluje.

Čtěte také

To s sebou nese i komplikaci. Jak se mozek učí milovat potomka, ubírá na citu k partnerovi či partnerce. „Mozek jim řekne: zamiluj se do miminka a věř tomu, že když se teď trošku odmiluješ od partnera, on to vydrží, zvládne to, bude tu. Potřeba napojení na to bezbranné dítě je zcela biologická,“ popisuje Bartáková.

Pro mnoho párů pak absence blízkosti, spánková deprivace a celkové vypětí přinese do vztahu krizi. „Oba jsou frustrovaní. Obecně se v rodině sníží hranice frustrační tolerance, dřív se vybuchuje, věci vadí. Je to našponované,“ říká psycholožka.

Jak se v kritické chvíli nerozejít? Dá se na nástrahy rodičovství připravit? A jak to je u stejnopohlavních párů? Poslechněte si celé Houpačky se sociální psycholožkou a psychoterapeutkou Vlaďkou Bartákovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.