Sex-pozitivní pop i ničivý breakbeat. Jizvy života léčí SKAAR, NOISY, Kim Petras či Arleta

16. listopad 2022
Topinky

„Když jsem byla děcko, všichni kolem mě chodili k přijímání, zatímco já se vždycky cítila vyloučená. Možná, že kdyby bylo náboženství trochu víc cool a víc akceptovalo LGBTQ+ lidi, šla bych taky do kostela a našla tam pro sebe místo,“ říká transgender zpěvačka Kim Petras na adresu svého nového singlu If Jesus Was a Rockstar, ve kterém si Ježíše vysnila jako Kurta Cobaina. Hudební nirvána na vás čeká v Topinkách!

Kim Petras - If Jesus Was A Rockstar

Credits: Kim Petras, Max Martin, Omer Fedi, Ilya Salmanzadeh, Peter Svensson, Savan Kotecha
Label: Republic
Album: If Jesus Was A Rockstar single

Německá zpěvačka Kim Petras svým sex-pozitivním tanečním popem definitivně prorazila letos v září, kdy na TikToku vybouchl její následně virální hit Unholy, který nazpívala se Samem Smithem: díky němu se Kim stala první transgender zpěvačkou (a Smith první nebinární osobou) v historii, která se svou písní dobyla první příčku prestižní hitparády Billboard Hot 100. Soudě dle nejnovějšího tracku If Jesus Was a Rockstar, je ale její „slut pop“ éra u konce: aktuální píseň, zachycující mj. její komplikovaný vztah ke spiritualitě, je o poznání krotší než její raná tvorba, aniž by ale ztratila hranu. „Poprvé nejde o čistě eskapistickou záležitost – je to song o tom, jak se právě teď cítím jako člověk na tomhle světě. Bylo to poprvé, co jsem měla pocit, že ta píseň je dostatečně smysluplná, aby obstála sama o sobě, dodává sama Kim k tracku, který produkovali hitmakeři Ilya, Omer Fedi a Max Martin.

Julia Michaels - Sorry To Me Too

Credits: Julia Michaels, Ian Kirkpatrick
Label: Republic
Album: Sorry To Me Too single

Julia Michaels je jednou z nejvyhledávanějších textařek amerického popu. Občas se ale rozhodne vydat i vlastní skladby, které jsou neméně úspěšné, jako tomu bylo v případě hitovky Issues. Dobře nakročeno má i frenetický singl Sorry To Me Too, kterým Julia ohlašuje novinku naplánovanou na příští rok. Ostrá analýza rozpadu vztahu je na Radiu Wave vždy vítaným počinem a připravovaná nahrávka bude podle zpěvaččiných slov celá právě o rozchodu a rozboru toho, co se událo kdy a jak špatně. Kromě nové desky bude Michaels také autorkou soundtracku k novému disneyovskému filmu Wish s Arianou DeBose v hlavní roli. Snímek má do kin dorazit v příštím listopadu.

SKAAR - Something Like This

Credits: Hilde Skaar, Bjarte Borthen, Mathias Wang, Eivind Helgerød
Label: Warner
Album: Something Like This

Norské zpěvačky Hilde Skaar si skauti hudebního průmyslu všimli záhy poté, co ještě jako teenagerka začala nahrávat coververze na YouTube. Nadějně nastartovanou kariéru popové zpěvačky ale zastavily pochybnosti a Skaar se rozhodla odejít z velké nahrávací společnosti a vydat jako debut sbírku intimních akustických písní. Rok a půl po albu Waiting se vrací s novým singlem, který má potenciál stát se rádiovým hitem, aniž by Skaar musela zaprodat své ideály. Novinku Something Like This pro ni spoluprodukoval Eivind Helgerod z indie-rockové kapely Bendik. Píseň má chytlavý popový refrén, ale zabývá se tématem duševního zdraví. „Proces natáčení nové desky byl neuvěřitelně náročný a nálady krajně nestálé, ale po třech letech přemýšlení jsem zjistila, jaká má ta deska být: something like this,“ říká s poukazem na název písně. Zatím nepojmenované album se objeví na začátku příštího roku.

NOISY - Alligator

Credits: Cody Thomas-Matthews, Connor Cheetham, Spencer Tobias-Williams, Gianni Visnadi, Janice Robinson
Label: Concord
Album: Alligator single

Dali se dohromady ve skateparku v jihoanglickém pobřežním městečku Worthing a teď sní o tom, že jednou budou headlineovat Glastonbury. NOISY jsou zpěvák a rapper Cody, kytarista Connor a producent Spencer a ve svých skladbách divoce skáčou mezi popem, drum'n'bassem a rapem – základem všeho je ale tučná basová linka a tvrdý beat. NOISY debutovali v roce 2020 poté, co podepsali nahrávací společnosti Island a vydali několik EPček. Aktuální singl Alligator je další hyperaktivní track s ničivým breakbeatem, který potvrdí, že inspirací ke vzniku kapely byl singl Breathe od Prodigy. Alligator je jejich první singl po více než roce, v němž stihli odehrát několik velkých festivalů a získat další fanoušky. Možná to Glastonbury není zase tak úplně vzdálené...

Devon Again - Head

Credits: Devon Johanningmeier, Jon Buscema
Label: self-released
Album: Pee EP

V Los Angeles usazená indie-popová hudebnice z Denveru Devon Again loni vydala svůj debutový singl Suburbia poté, co se jeho úryvek stal virálním na TikToku. Devizou jednadvacetileté zpěvačky je přetváření negativních pocitů v povzbudivé hity a po několika dalších skladbách se sarkasticky laděnými texty, s kterými se snadno ztotožní generace Z, teď vydává přidrzle nazvané EPčko Pee. Hravá šestistopá kolekce zahrnuje kromě tracku o ztrácení času s „Shitty People“ i stopáží svižný track Head, který putuje do naší rotace. Devon Again jako autorku několika virálních TikToků se na sociálních sítích vyplatí sledovat také kvůli mimořádně kreativním, filmově laděným teaserům, kterými na nový materiál láká.

Arleta - Fullmoon

Credits: Arleta Jánská, David Herzig
Label: self-released
Album: Sex EP

Pražská rapperka Arleta pokračuje v demontování toxické maskulinity. Nové EPčko držitelky letošní ceny Apollo se jmenuje Sex a vyšlo 11. listopadu. Obsahuje i klipový singl Private Poison, který už v našem playlistu rotuje. I za trackem Fullmoon stojí v roli producenta David Herzig (Lotus Wash, Bert & Friends, Never Sol, GTA Soundsystem). Arleta tady varuje muže, kteří by nad ní chtěli uplatňovat svoji dominanci, a poprvé v kariéře rapuje slovensky. EPčko Sex zkoumá dvojsečnost a všudypřítomnost sexuality, stejně jako obrovskou škálu emocí. Nahrávka vyjde i na fyzickém nosiči.

Jak moc hnědý je tentokrát Filip Černý? Jak vzdálená je jeho hudební účast na festivalu Glastonbury? Hraje si Aleš s vlastní močí? A patří kluci mezi tzv. „shitty people“? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka