Sezení u země člověka uklidní. Mladá designérka navrhla židli pro čekání ve frontě na test

1. březen 2021

Lucie Koháková, studentka průmyslového designu na FA ČVUT, navrhla židli, která poslouží při čekání ve frontě na covid test. Zadání klausurní práce bylo vytvořit co nejvíce trvale udržitelnou židli. Lucii napadlo v době pandemie navrhnout multifunkční přenosnou židli. „Chtěla jsem návrh židle nějak propojit s koronavirovou krizí a reagovat na současné problémy, které asi řeší každý z nás.“ Jak uslyšíte, židle se bude hodit i po pandemii, jestli někdy skončí.

„Když jsem několik měsíců doma seděla pořád na té samé židli u počítače, tak mě to začalo štvát. A tak jsem se rozhodla sedět už jen na zemi. Při jedné konzultaci mě napadlo udělat židličku, která bude sezení na zemi připomínat, ale sezení na zemi to nebude,“ upřesňuje Lucie svou motivaci navrhnout židli, která je od země vzdálená asi 10 cm.

Návrh navazuje na japonskou židli zaisu. „Když člověk sedí u země, je mnohem víc zrelaxovaný a cítí v sobě balanc. Což mi také pomáhá, když jsem doma a už mě to nebaví.“ Židle je lehoučká snadno přenositelná. Člověk ji tak využije i po skončení pandemie. Navíc je podle Lucie snadno vyrobitelná, což bylo i cílem zadání trvale udržitelné židle.

Lucie teď studuje magistra. Za návrh přenosného nočního svítidla Luna, který vznikl jako bakalářská práce, získala první místo v mezinárodní studentské soutěži Graduation Projects 2020. Svítidlo s oranžovým světlem a absencí modré a zelené spektrální složky slouží pro péči o malá miminka. „Lampička má pomoci dětem a rodičům v noci lépe spát, protože neblokuje tvorbu melatoninu.“

Projekt mladá designérka dál vyvíjí. „Je to něco co lidé potřebují a chtějí. Světelná hygiena je něco, čím bych se chtěla dál zabývat. Myslím, že je to důležité a opomíjené téma,“ dodává Lucie Koháková.

Poslechněte si rozhovor se studentkou designu Lucií Kohákovou a dozvíte se víc o jejích návrzích i tom, jak se dá její židle použít i po pandemii.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.