Seznamte se s Adult Swim. Kanálem, který se stal MTV pro mileniály

2. listopad 2016

Podle průzkumů společnosti Nielsen je Adult Swim, noční bratr dětského kanálu Cartoon Network, dlouhodobě nejoblíbenější kabelovou televizí mezi americkými mileniály. Do karet mu hraje jeden důležitý aspekt, totiž „late night“ charakter stanice. U současných dvacátníků (resp. lidí mezi 18 až 35 lety) je de facto generačním návykem být vzhůru kolem druhé, třetí hodiny ranní. Britský komik James Corden si také jednou rýpl, že úspěch stanice stojí na „huličích, co už nedokáží ani odlepit obličej od matrace“. Význam Adult Swim ale spočívá i v bravurní dramaturgii, přinášející výběr toho nejzajímavějšího z organického světa současné hudby.

Producentům Adult Swim se za půldruhé dekády existence povedlo vychovat si vlastní publikum. Za celou hudební dramaturgií William Street Records, labelu vydávajícího hudbu odvysílanou na Adult Swim, stál nápad producenta Danger Mouse. Ten v roce 2005 skládal samply pro seriál Toonami a donutil pozdějšího zakladatele labelu Jamese DeMarca k tomu, aby mohl s MF Doomem nahrát pro pořad celé album.

Od roku 2007 vydávají William Street Records kompilace reflektující to nejlepší z žánrů milovaných diváky Adult Swim. A záběr několika desítek výběrů je opravdu široký – od rapových remixů producentů z Atlanty přes africkou elektroniku až po stoner metal. Label také v minulosti vydal sólovku Killera Mikea nebo debut virtuální deathmetalové skupiny Dethlok, jejíž členové jsou hlavními postavami animovaného seriálu Metalocalypse.

Pilířem hudební osvěty kanálu jsou ale kompilace Adult Swim Singles s jasnou filosofií – přinést to nejlepší a nejaktuálnější z rozličných žánrů masám. Postup je vždy stejný: stanice vyšle do éteru seznam interpretů, kteří pro ni nahráli exkluzivní singl, a pak už jen dávkuje hudbu kadencí „co týden, to jeden track“. Letos jsme zhruba v polovině, ale už tak je tracklist plný interpretů, jako jsou Jlin, DJ Paypal, Elysia Crampton nebo Ryan Hemsworth, tedy jedněch z nejoriginálnějších producentů a hybatelů současných post-žánrů a komunit.

Jak se to všechno povedlo nakopnout v době, kdy byl hudební průmysl v zřetelném útlumu? Jedním z důvodů byla již zmíněná popularita Adult Swim, která DeMarcovi pomohla v jednáních se zástupci labelů. Velmi důležitým faktorem bylo také rozhodnutí dávat hudbu volně ke stažení. Gesto, které by se jiným velkým hráčům zdálo jako sebevražda, ale Adult Swim vyneslo vděk mladých lidí, jejichž přístup k získávání hudby se oproti starším generacím zásadně liší.

03666424.jpeg

Adult Swim není jen obyčejnou kabelovkou, ale díky fúzi s William Street Records i platformou odpovídající době. Hudebníci se stanicí nadšeně kolaborují, protože pro ně Adult Swim přináší jedinečnou možnost dostat se s kvalitní tvorbou k masovému publiku. „Uvádíme hudbu pro mladé lidi, máme pořady pro mladé lidi. Výsledkem je, že nás tam někde sledují mladí muzikanti a chtějí s námi spolupracovat,“ shrnuje DeMarco byznys model výhodný pro všechny zúčastněné strany.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka