Show Henge bude na Lunchmeatu premiérou i derniérou zároveň, říká o exkluzivním vystoupení producent Fis

2. říjen 2018

Jedním z hlavních taháků letošního ročníku pražského Lunchmeat festivalu bude sobotní vystoupení novozélandského producenta Fise s Lukášem Dřevjaným z kolektivu Lunchmeat. „Odprezentujeme Henge tak maximálně naživo, jak to jen bude možné,“ slibuje autor zvukové části Oliver Peryman aka Fis, se kterým jsme o exkluzivní audiovizuální show mluvili uprostřed jejích příprav.

„S lidmi z Lunchmeatu jsem se potkal loni na jaře na akci Story v Hranicích na Moravě, kde jsem také vystupoval. Záhy potom mě oslovili, jestli bych nesložil hudbu ke zhruba sedmiminutové projekci,“ vzpomíná Fis na zahájení spolupráce s kolektivem Lunchmeat. Výsledek s názvem Henge měl premiéru na festivalu Signal a i díky následným kladným reakcím se obě strany dohodly na jeho rozpracování, co se týče stopáže, do regulérního koncertního formátu, který bude k vidění na letošním ročníku Lunchmeat festivalu v pražském Studiu Hrdinů.

Výsledná spolupráce bude s největší pravděpodobností premiérou a derniérou zároveň. „Tahle konkrétní show se uskuteční jen jednou a ani nechci, aby se to opakovalo. Baví mě dělat věci, které jsou reakcí na konkrétní moment v danou chvíli, ke kterým se nemůžete znovu vrátit,“ říká Fis s tím, že na živém hraní ho nejvíc baví práce s překvapením a nutnost reagovat na nastalé situace. „Vědět na sto procent, co se přesně bude dít teď a co se stane za chvíli, to je jako být přivázaný na vodítku. Já chci mít na pódiu daleko větší svobodu.“

Jak si Fis užívá spolupráci s Lukášem během několikadenní rezidence předcházející vystoupení na Lunchmeat festivalu a čím je pro něj práce na projektu Henge výjimečná? Chystá se po spolupracích s Robem Thornem vydat zase nějakou vlastní sólovou práci? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.