Signal Festival 2018: Neony, UFO plavidlo i bouřkové mraky

12. říjen 2018

Už pošesté se pražský veřejný prostor rozsvítí díky umělcům, kteří pracují se světlem. Od 11. do 14. října probíhá Signal Festival.

„Světlo je vše, co vidíme. Světlo má všechny informace a z logiky věci by se dalo říct, že všichni musíme pracovat se světlem,“ myslí si Richard Loskot, který je jedním z vystavujících umělců letošního šestého ročníku Signal festivalu. Ten pravidelně přináší do podzimní Prahy originální výstavy od předních českých i zahraničních umělců, kteří svá díla tvoří ze světla.

A čím dál častěji mezi nimi dostávají prostor i ti, jejichž práce má přesah i do dalších uměleckých sfér. Letos se navíc festival dostává z centra města i do dalších čtvrtí jako například Karlína nebo Žižkova.

Fascinace mraky

Oslovit by měly diváky volně přístupné instalace i umění v tak zvané Galerijní zóně, kam si je potřeba koupit vstupenky. V unikátních prostorách vystavují umělci z Francie, Spojených států, ale i z Česka. Richard Loskot připravil pro nádvoří Clam-Gallasova paláce instalaci Nebe na Zemi. „Světlo je má doména, pracuji s ním často. To asi proto, že mám blízký vztah k fyzice a skrze ni světlo zkoumám a snažím se ho tímto způsobem používat i v expozici. Rozebírám ho na základě fyzikálních zákonů a zajímá mě samotná entita toho světla,“ popisuje umělec svůj vztah ke světlu. To je ovšem pouze jedním prvkem instalace. Důležitý je i zvuk nebo mraky vytvořené z pěny. Dohromady tak vzniká scéna, do které můžou návštěvníci sami vstoupit.

UFO na Staromáku

Barbora Šlapetová připravila spolu s Lukášem Rittsteinem pro Signal festival dvacetiminutovou projekci. Ta bude vycházet ze dvou projektorů uložených v objektu nazvaném Paralelně spolu. Jedná se o rozříznutý automobil, jehož části umělci otočili a vnější otevřené strany spojili obloukovou konstrukcí. Takto vznikly dva elementy – mužský a ženský. Jeden je vidět přes den, druhý ožívá v noci.

Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein: Paralelně spolu (Signal festival 2018: Staroměstské náměstí 19 - 23 hod)

Jak ale říká Barbora Šlapetová, rozdělené role s Rittsteinem přesně nemají: „Prožíváme spolu cesty na Papuu a těmi se inspirujeme v naší práci. Výhoda je, že každý z nás se vyjadřuje v jiném médiu. Tahle fúze, kdy vzniká filmařsko-sochařské dílo, nás dává po delší době umělecky zase dohromady.“ Automobil, který má po rozříznutí prohozená sedadla, vnímá Šlapetová jako metaforu setkávání kultur v 21. století. Sama nazývá objekt UFO plavidlem, u kterého není jasné, kdo je řidič a kam se cestuje.

Neonová státnost

Zatímco instalace dvojice Šlapetová-Rittstein a projekt Richarda Loskota nemají výraznou návaznost na umístění, Michal Škapa začal dotvářet svůj objekt až na základě místa. Z Atria na Žižkově se tak stal výstavní prostor. Neonová instalace by podle autora měla být k vidění i po skončení festivalu: „Je to jedna z výjimek na Signalu. Jedná se o dílo, které by tam mělo zůstat delší dobu. Tím, že Atrium provozuje městská část Praha 3, měla by instalace zůstat na Žižkově minimálně do jara.“

Autorské neony Michala Škapy

Michal Škapa používá u děl Zjevení a Vlajka neonové trubice, které se podle umělce z veřejného prostoru vytratily. I proto může instalace evokovat vývěsní štíty prvorepublikové éry.

Program Signal festivalu končí 14. října, kompletní program a výstavní místa najdete na webových stránkách, popřípadě si můžete do mobilního telefonu stáhnout aplikaci.

Co všechno bude ještě na Signal festivalu 2018 k vidění? Poslechněte si celé ArtCafé, ve kterém hrála experimentální hudba Yvese Tumora a noviny z labelu Warp podle výběru Jonáše Kucharského.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.