Šikulka pro všechno. Dělat manažera kapely neobnáší jen kupování baget a opiátů

18. srpen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát během live nahrávání na Letní filmové škole v Uherském Hradišti přivítaly manažera kapely Bert & Friends Marka Slabého. A vyptávaly se ho na to, jak se běžný člověk dostane k takto specifické práci.

Marek tvrdil, že ho k práci manažera přivedla náhoda a hlavně láska k ryzí hudbě, kterou Bert & Friends produkují. Je podle něj třeba hlavně propagované kapele věřit a milovat ji – a pak jde vše samo. S frontmanem dokonce bydlí, kapele pomáhá dělat rekvizity a svůj život s ní doslova propojil.

Ivanu hned zajímalo, zda se Marek takovouto prací je schopen uživit. A vyšlo najevo, že má ještě vedlejšák – vyrábění nábytku, jak jinak než z paletek. Zuzana optimistického Marka označila za toxického optimistu a upozornila ho na to, že i nad dokonale vymetenou oblohou se může zatáhnout bouřka – Leonarda Cohena například okradla jeho manažerka, když meditoval v klášteře. Marek se proti tomu ohradil s tím, že ne každý manažer je zloděj.

Zuzana se pak zajímala o to, zda kontroluje stravu členů kapely, a s údivem zjistila, že ne. Upozornila ho také na to, že by měl u pokrmů alespoň sledovat data spotřeby. Marek se pak přejmenoval z manažera na šikulku a mohlo se jít domů.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste jako malí chtěli mít punkovou kapelu a žít rock 'n' roll? Pusťte si do duše a uší Buchty a přijdete na to, že být manažerem je kumšt.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.