Síla i poučná něha lidových příběhů. Komorní majestát BIG|BRAVE znovu útočí

4. listopad 2022

Kanadská trojice BIG|BRAVE není vaše obvyklá heavy kapela, u které si zahrozíte, dopijete pivo a vrátíte se do náručí všeobjímající melancholie. Jejich hudba je brutálně heavy i na parametry labelů jako Southern Lord, řezavě pronikavá – a přitom v něčem vlídná. BIG|BRAVE teď ohlásili vydání nového alba. Deska nature morte vyjde na konci února a stvrzuje, že není potřeba kotel rekvizit, aby vyzněla dramaticky. Metal nevlídné budoucnosti se stopou lidskosti.

Lidskost je potom něco, co vždy definovalo také všechny aktivity kultovního labelu Dischord Records založeného Jeffem Nelsonem a Ianem McKayem už na přelomu 70. a 80. let. A jméno McKaye se objevuje i v souvislosti s jejich nejnovějším titulem, byť se tentokrát jedná o Ianova bratra Aleca, který působil například ve Faith nebo The Warmers a v současné době zpívá v Hammerhead Hulls. Ti právě vydávají na Dischordu své první album.

Novou desku po mnoha mnoha letech mají na stejném labelu připravenou i Soulside, další jméno z tzv. Revolution Summer období, tedy zlaté éry Dischordu poloviny 80. let. Soulside předznamenali album už velmi dobrým sedmipalcem, který dokonce nahráli v Praze u Ondřeje Ježka ve studiu Jámor. Teď své mnohaleté zkušenosti zúročili v kolekci jedenácti skladeb nazvané A Brief Moment in the Sun. Klasická sestava čítá i členy Girls Against Boys a samozřejmě zpěváka Bobbyho Sulivana.

Do jaké kapely by si Viktor podal přihlášku, kdyby se rozhodl o hudbě nemluvit, ale hrát? Je Viktor posedlý čísly? A myslí si o sobě, že je dobrý člověk? Dozvíte se v Modelářích!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.