Sinoložka Lomová k situaci v Hongkongu: Reakce Velké Británie i sankce USA měly přijít daleko dřív

14. červenec 2020

Již dva týdny platí v Hongkongu kritizovaný bezpečnostní zákon, který čtveřici trestných činů uděluje až doživotní trest. Prodemokratičtí aktivisté následně rozpustili organizaci Demosisto, v knihovnách mizí díla prodemokratických autorů a nově Čína zakázala i neoficiální hymnu Sláva Hongkongu. „Zákon je ve své vágnosti libovolně aplikovatelný, obsahuje drakonické tresty i za nenásilnou činnost a je v přímém rozporu s mezinárodními dohodami,“ říká sinoložka Olga Lomová.

Podle hongkongských právníků byl zákon připraven ve spěchu a není dostatečně zpracovaný. Oficiálně navíc vyšel pouze v čínštině. „V Hongkongu se proti tomu ohradila řada významných představitelů soudnictví, protože tam trvale žijí lidé, kteří čínsky neumí, a nemají tak možnost se s tím zákonem důkladně seznámit,“ zdůrazňuje Lomová. Anglická verze sice existuje, pekingské úřady ale jako závaznou označují pouze tu čínskou.

„Zákon mimo jiné může za teroristický akt prohlásit i nenásilnou činnost, za kterou může být považováno například blokování dopravy při nenásilných protestech,“ vysvětluje Lomová. Zároveň obsahuje ustanovení, která mohou efektivně bránit některým lidem kandidovat do místních zastupitelstev a do hongkongské legislativní rady. „Jsou tam také články, které předjímají zvýšenou kontrolu médií, svobody slova a vzdělávacího procesu a omezování spolupráce neziskovek se zahraničními donory,“ vyjmenovává Lomová další detaily takzvaného bezpečnostního zákona.

Olga Lomová

Sankce Spojených států amerických vůči Číně měly podle Lomové přijít daleko dřív, podobně jako se měla dříve a výrazněji angažovat Velká Británie. „Není to zdaleka poprvé, co Čína svými opatřeními, jimiž zasahuje do vnitřních záležitostí Hongkongu, porušuje onu dohodu, která je mezi oběma zeměmi uzavřená a která je registrovaná jako mezinárodní smlouva. Britská vláda nezasáhla pravděpodobně i proto, že doufala v získání ekonomického prospěchu bližší spoluprací s Čínou po brexitu,“ dodává Lomová, podle které tím Velká Británie promarnila příležitost k vyburcování veřejného mínění a zabránění současné situaci.

Na jakých základech vznikla rozpuštěná organizace Demosisto? Který čin byl v Hongkongu dosud největším nepřímým protestem od zavedení bezpečnostního zákona v platnost? A má se o svou svobodu bát i Tchaj-wan? Poslechněte si celý rozhovor se sinoložkou Olgou Lomovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.