Site specific film Asanace oživuje Žižkov 80. let. Uvidíte ho jen na širokoúhlém plátně centra CAMP

10. únor 2022

Grafik Petr Toman pořídil v první polovině 80. let minulého století stovky diapozitivů zachycujících tehdejší bourání části Žižkova, kde mělo vzniknout moderní socialistické sídliště. Na starých fotografiích producent a režisér Radim Procházka založil svůj nový experimentální film s názvem Asanace. Jedná se o site specific projekt, který můžete vidět na širokoúhlé projekci v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP).

„Před pár lety jsem fotografie objevil a přišly mi fascinující. Nejen ta jejich atmosféra, ale i to, že jde o kinofilmy, takže se dají zvětšovat,“ vysvětluje počátek celého projektu Procházka.

Dalším důležitým aspektem je i technologicky specifická širokoúhlá projekce v pražském Centru architektury a městského plánování, kde se snímek promítá. „To plátno je unikátní, má poměr stran 1:6, takže pro mě to byla i motivace, jak se vyrovnat s tím prostorem,“ dodává režisér k site specific projekci.

Skadatel Michal Rataj a režisér Radim Procházka v Centru architektury a městského plánování (CAMP)

Hudbu k filmu složil Michal Rataj. „Měl jsem možnost si vzít mikrofon a strávit řadu hodin na různých místech Žižkova. Část toho byla nahrávaná během lockdownu, všude bylo míň lidí a všechny zvuky zněly líp,“ popisuje svůj postup. Autenticita, kterou ctí ve svém zvukovém designu, koresponduje s až strhující výmluvností dobových barevných diapozitivů.

Mizející tvář Žižkova může publikum obdivovat do 20. února v pravidelných projekcích v sále CAMP, projekce jsou doplněny o doprovodný program. Další osud několikaminutového fotografického animovaného filmu – fresky zatím není přesně daný. „Přemýšlíme, jak ho dál uplatnit, v běžném prostoru se jeho působivost oslabí. Uvažujeme i o verzi do virtuální reality,“ říká o projektu Procházka.

Kolik diapozitivů ve filmu uvidíme? A jak vznikala hudba a zvuk Asanace? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.