Skepta svůj zvuk nikam neposouvá, u Carly Rae Jepsen to nevadí

4. červen 2019

Miloš je stále v rekonvalescenci, takže se ve speciálním rapovém Komplexu zjevil nejpovolanější host: publicista a bývalý drum’n’bassový MC Karel Veselý. Společně jsme probrali velké současné desky, návrat držitele Mercury a kmotra grimeu Skepty, dokonale obroušený popový diamant Carly Rae Jepsen a skvělého slovenského rappera Gleba, který nezní jako nikdo jiný.

Komplex jsme tentokrát otevřeli speciální poslechovou rubrikou first reaction: Karel si totiž nestihl pustit nový singl britského producenta Buriala, takže si fanouškovskou premiéru odbyl až ve studiu. A Burialův překvapivě optimistický track kontaminovaný zvukem UK garage se mu hodně líbil. Pak už ale došlo na kritičtější slova. „Skepta je na scéně už 2002 nebo 2003, byl to hodně battle rapper a jel syrový grime,“ zavzpomínal Karel. „Pak ale podepsal smlouvu s velkou firmou a chvilku zkoušel do grimeu protlačit komerční elektronický pop, ostatně podobně jako třeba Dizzee Rascal. Skepta byl ale jeden z prvních, kdo si uvědomil, že tudy to nepůjde. Znovu se vrátil ke tvrdému grimeu a deska Konnichiwa jenom potvrdila nástup syrového soundu grimeu do mainstreamu. Na aktuální desce Ignorance Is Bliss ale chybí silná narace a příběh, je tu hodně klasického rapu, ale Skepta to nikam neposouvá. Po pátém nebo šestém tracku už trochu vypínám pozornost.“

S Karlem jsme si nakonec trochu spravili chuť novou deskou kanadské popové zpěvačky Carly Rae Jepsen, kterou Karel sleduje (a obdivuje) dlouhodobě. „Ona je trochu zvláštní v tom, že sklízí nadšení kritiků, ale její desky se nikdy moc neprodávaly, přestože je to úplně čistý pop,“ řekl Karel. „Carly Rae Jepsen se objevila v soutěži Canadian Idol, měla samozřejmě obrovský úspěch s trackem Call Me Maybe, což byl jeden z prvních virálních internetových hitů. Její label měl pocit, že bude podobné věci chrlit dál, ale místo toho natočila v roce 2015 album s lidmi jako Devonté Hynes nebo Rostam Batmanglij z Vampire Weekend. Ta deska byla ve výročních žebříčcích a to aktuální album Devotion na ni hodně navazuje. Zase jsou to všechno hitovky jako z osmdesátých let, za ten komerční neúspěch ale možná může fakt, že posluchači už dnes vyžadují něco víc, společenský nebo politický přesah. To Carly Rae Jepsen opravdu nemá, je to jenom nekomplikovaný pop,“ zakončil Karel.

Co má Karel Veselý společného s rapperem Glebem a proč je jeho aktuální deska to nejlepší ze slovenského rapu? A komu vadí, že Carly Rae Jepsen zní jako osmnáctiletá holka? Pusťte si celý Komplex!

Playlist:

Burial - Claustro (Hyperdub, 2019)
Skepta - Pure Water (Boy Better Know, 2019)
Skepta - What Do You Mean ft. J Hus (Boy Better Know, 2019)
Carly Rae Jepsen - Julien (Schoolboy/Interscope Records, 2019)
Carly Rae Jepsen - Now That I Found You (Schoolboy/Interscope Records, 2019)
Gleb - Gauč Storytelling (FCK THEM, 2019)
Gleb - Motorest (FCK THEM, 2019)
Gleb - Go Go Go (FCK THEM, 2019)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.