Skleněné peklo – instalace ve Veletržním paláci připomíná požár z roku 1974

14. srpen 2014

Hlášení o požáru ve Veletržním paláci přijala spojovací ústředna Požárního útvaru Praha 14. srpna 1974 přesně ve 21:33 hodin. Funkcionalistická budova tehdy sloužila jako sídlo několika státních podniků, které se zabývaly zahraničním obchodem. Haldy papírů, plné kartotéky, papundeklové příčky mezi kancelářemi – to vše představovalo ideální prostředí pro rychlé šíření ohně.

Přestože se první jednotka požárníků na místo dostavila už za 10 minut a nakonec se na hašení ohně podílelo rekordních 25 hasičských jednotek, nepodařilo se požár zastavit a z paláce zbyl víceméně jen železobetonový skelet. Po rekonstrukci bylo rozhodnuto, že v architektonicky výrazné budově bude místo kanceláří sídlit Národní galerie. Veletržní palác povstal z popela s novým úkolem.

Instalace Skleněné peklo, která je v Národní galerii k vidění do 28. září, je součástí rozsáhlejší výstavy Příběh Veletržního paláce, která připomíná jeho osud už od počátku výstavby v roce 1924. Součástí projektu Skleněné peklo jsou mj. dobové fotografie od přihlížejících nebo překvapivě střídmé zprávy z dobových médií.

03186274.jpeg

Výstava Příběh Veletržního paláce si jako jeden z cílů mj. klade najít odpovědi na aktuální otázky, co s unikátní funkcionalistickou budovou bude dál. Někdy totiž zaznívají názory, že by Národní galerie mohla tuto v současné době poměrně finančně náročnou budovu opustit.

Poslechněte si rozhovor o minulosti, současnosti a budoucnosti Veletržního paláce s kurátorkou výstavy Helenou Musilovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.