Škoda 100 na cestách: Do Střední Asie pro zážitky

11. říjen 2016

Daniel a Jana Urbanovi si vyrazili do Samarkandu. Jejich stará škodovka Barča zdolala několik horských sedel, několik pouští, stepi, deště i 55stupňová vedra. 16 500 km trasy vedlo přes 16 hraničních přechodů.

S autem z roku 1969 Urbanovi projeli Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharko, Írán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Rusko a přes Pobaltí dojeli domů do ČR.

Dary íránských policistů

„Ve tři hodiny v noci u nás stál voják se samopalem a něco na nás křičel persky,“ líčí jeden z překvapivých íránských zážitků během improvizovaného nocování Daniel Urban. „Když jsem mu ale řekl ‚turist‘ a ukázal pasy, tak se uklidnil. Vysvětlil nám, že tady spát nemůžeme, že jsou tu hadi a dovedl nás do místního parku, kde můžeme spát. Policajt s vojákem nám na omluvu koupili láhev vody, džus a místní sušenky. Lidé v Íránu jsou neuvěřitelně milí a dobrosrdeční,“ napsal do deníku výpravy Škoda 100 na cestách. Cesta podle obou manželů proběhla nadmíru hladce. Bez velkých technických obtíží a bez nebezpečných zážitků.

Středoasijská byrokracie a benzínový mač Sparta vs. Slavia v poušti

Na turkmenských hranicích výprava strávila čtyři hodiny a prala se s byrokracií. „Ke vstupu do země jsme potřebovali víc jak deset razítek od 20 různých lidí, každý kontroloval pasy a vždy nám dal nějaký papír, ten další studoval pasy a ten papír a takhle to šlo stále dokola,“ líčí Urbanovi a doceňují výhody Schengenského prostoru. Ve střední Asii je čekala návštěva mramorového Turkmenabatu, perel Hedvábné stezky v Samarkandu a Buchaře a přejezdy pouští.

03721485.jpeg

Od Aralského jezera Škodu 100 na cestách prověřila cesta pouští na kazašské hranice, během které jí začal docházet benzín a neobešlo se to bez historky. Výprava sice nakonec narazila na překupníka, ale než s ním dosmlouvala obchod a obdržela benzín, přijel další. „Začali se hádat, jako když hraje Sparta se Slávií, nakonec to dopadlo remízou, koupili jsme 15 l od jednoho a 15 l od druhého. Prodali nám jenom 76 oktanový benzín, který byl navíc asi něčím říznutý. Měl divný zápach a Barče po něm zvonily ventily,“ usmívá se Daniel Urban.

Poslechněte si víc zážitků – online dáváme verzi obsahující i části, které se do nedělní premiéry Casablanky nevešly.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.