Skončil s Jacksonovými hříchy čas bohů? S problematickým odkazem hvězd si musí poradit každý sám

19. březen 2019
Přes čáru

Dokument Leaving Neverland rozvířil v minulých týdnech diskuze v médiích i na sociálních sítích. Dva muži v něm obviňují Michaela Jacksona, že je během jejich dětství sexuálně zneužíval. Některé stanice přestaly jeho písně hrát, nepodíváte se už ani na díl Simpsonových, kde zpěvák vystupuje. Měly by být Jacksonovy písně vyřazeny z playlistů a lze oddělit osobnost tvůrce od jeho díla? O Jacksonově odkazu debatovali v magazínu Přes čáru publicisté Karel Veselý a Petr Vizina.

Čelisti: Willy Wonka z Neverlandu a hloupý Honza ze skanzenu neorealismu

Z dokumentu Leaving Neverland

Trojice Kamil, Aleš a Tonda společně opustili Neverland a vyletěli vstříc nepříliš šťastnému snímku Šťastný Lazzaro z festivalu v Cannes. Úvodem stihli politovat úmrtí hlasové ikony dětství všech 80s kids Aťky Janouškové, ale také Jiřího Zindulky a Věry Bílé. Nezapomněli ani na tipy letošního Febiofestu a Macaulay Culkina.

„Nejsem příznivce kácení pomníků, pokud se chceme z minulosti něco naučit, tak musí být jasně čitelná,“ říká vedoucí kulturního zpravodajství České televize Petr Vizina. Vyřazení či nevyřazení Jacksonových písní na své pozici v televizi řešit nemusel, ale domnívá se, že minulost by se měla vysvětlovat, ne zmizíkovat. „Byl bych klidně pro, aby v Praze bylo pár Leninových pomníků nebo aby děti znaly filmy Leni Riefenstahl. Ukazuje nám to totiž, jací jsme byli,“ vysvětluje Vizina.

Karel Veselý připomíná, že popkultura byla vždy plná problematických osobností, domácími násilníky Jamesem Brownem a Johnem Lennonem počínaje, R. Kellym, obviněným ze zneužívání nezletilých dívek, nekonče. Vyrovnání je ale podle Veselého na každém z nás. Instituce ovšem v některých případech rozhodnutí přijmout musí. V takovém případě by Karel Veselý volil opatrnější variantu a zdůrazňoval kontext, ve kterém hudba vzniká.

Nejsem příznivce kácení pomníků, pokud se chceme z minulosti něco naučit, tak musí být jasně čitelná.
Vedoucí kulturního zpravodajství České televize Petr Vizina

Jak se ale vyrovnat se znepokojením, které může poslech hudby lidí, kteří se provinili, vyvolávat? Má být znepokojení měřítkem toho, jak s uměním nakládat? Petr Vizina před tímto přístupem varuje. „Pokud kultura začne dbát na to, aby nebyl někdo znepokojen, tak je to její konec,“ domnívá se. Oba publicisté se shodují, že problém tkví v celé kultuře celebrit, kterou označují za nemocnou. Karel Veselý upozorňuje, že Jackson žil v době, kdy celebrity byly považovány za bohy, a to je možná jeden z důvodů, proč mu zneužívání mohlo procházet. „Dnes se ale, i díky organické kampani Me Too, začínají trůny bohatých a mocných mužů, kterým vše procházelo, hroutit,“ říká Veselý. Petr Vizina nicméně upozorňuje, že nerovné nezdravé vztahy založené na moci existují i dnes, kdy se hvězdy tváří jako sousedi od vedle. Mít se před takovými vztahy na pozoru je jedním z poučení, které si z kauzy Michaela Jacksona může odnést každý z nás.

Je košer poslouchat Burzum? Kdy oddělit autora od jeho díla a budou Petr Vizina s Karlem Veselým dál poslouchat Michaela Jacksona? Poslechněte si celý díl magazínu Přes čáru.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.