Škrcení není důvod k tomu se vzdát. V MMA se bojuje do poslední rány, atraktivita je v reálnosti

5. prosinec 2022

Jakou historii a pověst má v Česku MMA zápasení? O jednom z fyzicky nejnáročnějších sportů, který je pro mnoho lidí u nás stále hodně kontroverzním, jsme ve studiu mluvili s filmovým recenzentem a MMA fanouškem Tomášem Stejskalem.

Atraktivní je proto, že hodně připomíná reálný boj, akorát bez podpásovek typu dloubání do očí nebo údery do zátylku. Je to takový víceboj bojových umění, který je po fyzické stránce neuvěřitelně vyčerpávající, shrnuje podstatu MMA Stejskal.

Tomáš Stejskal

V počátcích MMA (Mixed Martial Arts), které se datují do devadesátých let, se ještě MMA bojovníci rekrutovali z jiných bojových sportů, jako je thajský box nebo brazilské jiu jitsu, dnešní generace už podle Stejskala vyrůstá čistě z MMA. Čím dál víc jde o efektivitu a damage úderů, které vedou k ukončení boje, na rozdíl třeba od boxu se tu ale neodpočítává, takže se bojuje, dokud to rozhodčí neodmává.

Klasický box tak ve skutečnosti může být právě vzhledem k opakovaným odpočítáváním nebezpečnějším, vysvětluje Stejskal. MMA je navenek brutální, ale právě tím, že se bojuje do poslední rány, tak jich ve výsledku může být méně. Je lepší dostat pět brutálních úderů než sto menších ve chvíli, kdy už by člověk neměl dostávat žádné.

Spousta bojovníků prý také říká, že když je někdo škrtí, nemají důvod se vzdát, protože to není nic životu nebezpečného. Daleko nebezpečnější jsou třeba páky na lokty, ze kterých hrozí lámavé a tříštivé zlomeniny které mohou zápasníka odstavit na rok. A to si každý rozmyslí, popisuje Stejskal.

MMA zápasníci totiž mají za rok maximálně čtyři nebo pět zápasů, své zdraví si tak musí hlídat i z finančních důvodů. Nepohybují se tam takové peníze jako v jiných sportech. MMA se pořád potýká s podfinancovaností. Šampioni UFC, což je nejprestižnější organizace, inkasují za zápas statisíce dolarů, v boxu jsou to desítky milionů, porovnává Stejskal.

Čím jsou výjimeční čeští MMA bojovníci David Kozma a Jiří Procházka? Jakou pozici v Evropě má česká organizace Oktagon? Co to jsou trash talky a proč je to dvojsečná zbraň? Poslechněte si celý rozhovor o MMA s Tomášem Stejskalem, ve kterém v závěru došlo i na bizarní zápasy pod hlavičkou Clash of Stars.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.