Sleepy Sun aneb když se z koktejlů podivně kouří

11. květen 2009

Mladí a nadějní. A ještě k tomu historií poučení. To jsou Sleepy Sun, pětice, která se debutově představuje evropskému publiku skrze CD Embrace na vyhlášeném labelu All Tomorrow´s Parties. V Čechách vám album představíme podrobně v rubrice Deska týdne.

Pokud se vydavatelství All Tomorrow´s Parties rozhodne vydat debutovou desku nějaké nové kapele, musí pro to mít setsakra dobrý důvod. Ono totiž zahrávat si s pověstí stylotvorného labelu je hra s otevřeným ohněm. V těchto dnech se očekávání ATP vtělilo do debutu skupiny Sleepy Sun, původně z amerického Santa Cruz, dnes ze San Franciska.

00918792.jpeg

Pětice, která se dala dohromady před pouhými dvěma roky, nezapře hroudu, která ji každodenně obklopuje. Sleepy Sun do sebe v rekordním čase nasákli květinovou atmosféru, hutnou psychedelii i současné lo-fi indie manýry. V lednu loňského roku se zavřeli do studia ve Vancouveru a na hromadu naházeli inspirace od Black Sabbath, Creedence Clearwater Revival, Can, ale i řady kapel ze stáje Creation Records. Jamovali jak o život, až se skupinově, pouze skrze muziku, dostali do prostor, které se neotevírají jen tak někomu. Ve dveřích se potkali se Sydem Barrettem v nejlepší formě debutového alba Pink Floyd, s akustikou stydlivě minuli posedávajícího Edwarda Ka-spela z Legendary Pink Dots a o kousek dál vyrušili Roberta Frippa, který právě smolil svůj úvodní dopis pro dvůr krále Karmína. Po tomto iniciačním kolečku pětice vykroužila podmanivou a v mlžných oparech suverénní a barevnou desku Embrace. Ani se nechce věřit, že hochům bylo vloni, v době nahrávání, teprve 21 let.

00916707.jpeg

Jejich snažení vyšlo nejdříve v Americe digitálním způsobem na magické datum osmého srpna 2008, ale Evropa se o nich neměla šanci dozvědět. To se teď mění díky All Tomorrow´s Parties, kteří vycítili jejich potenciál mezi stovkami dalších noviců a nejenže jim vydávají debut poprvé i v CD a vinylové podobě, ale ATP kvintet dovezli také na svůj vyhlášený festival, který proběhl tento víkend v Minehead, a kapela odehraje přes dvě desítky koncertů po celé Evropě včetně vyhlášeného barcelonského festivalu Primavera. Je také už dobrou tradicí, že světové naděje z tohoto ranku se pravidelně zastavují i v Čechách. Premiérové vystoupení Sleepy Sun v ČR proběhne 20. května v pražském klubu Chapeau Rouge.

00918807.jpeg

Když se novináři ptali kapely, odkud bere návod na svůj přirozeně originální sound, dostalo se jim takovéto odpovědi: "Ten závan přichází ze samotné severní Kalifornie více než z jakékoli scény nebo města. Všude jinde na světě kromě našeho kousku země totiž sekvoje dusí oceán." Čekali jste od mladých psychedeliků jinou odpověď?

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio