Slepé skvrny jako divadlo. Studenti DAMU adaptují knihu Daniela Prokopa v kulturním centru Vzlet

23. červen 2022

Nasvítit přehlížená místa společnosti se snaží nová dramaturgická série vršovického kulturního centra Vzlet nazvaná Území nikoho. Zdejší dramaturgové se rozhodli oslovit studenty a čerstvé absolventy katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, aby inovativními metodami zpracovali témata, která ve své knize Slepé skvrny popsal sociolog Daniel Prokop. Činohra diváky nečeká, na programu je tu powerpointová performance, představení v kavárně nebo třeba procházka.

„Divadlo se v současnosti hodně snaží hledat palčivá společenská témata, proto jsme se rozhodli v rámci open callu odkázat na Prokopovu knihu,“ vysvětluje hlavní dramaturgyně Vzletu a divadelní pedagožka Marta Ljubková. „Vzlet je navíc pro tradiční jevištní vystupování celkem nevhodný, autoři musí pracovat spíš s jeho zákoutími a celkově přemýšlet nad svou tvorbou netradičně. Mohly by tu vzniknout skvělé věci,“ dodává.

Čtěte také

S druhým představením ze série, performancí power.point o řeči, jazyku a jeho hranicích, od autorů Zuzany Šklíbové a Fedira Kise Vzlet 20. června ukončil svou první divadelní sezonu. Šlo o dost netradiční zážitek, diváci se skrze na plátno promítané přepisy rozhovorů seznamovali s obyvateli Vršovic z nejrůznějších sociálních skupin. „Téhle metodě se říká verbatim, stojí právě na doslovném přepisu dialogů, s Fedirem jsme takhle zpracovali už druhou hru,“ vysvětluje autorka Zuzana Šklíbová.

Jaké další hry Vzlet v rámci série Území nikoho uvede? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.