Slovenská freediverka: Člověk si musí uvědomit, že na nějakou hloubku prostě v dané chvíli nemá

27. srpen 2018

„S freedivingem jsem začala v době, kdy mi diagnostikovali autoimunitní onemocnění kloubů a já se nacházela v dost černém období života. Nedávali moc velkou naději na to, že se můj stav zlepší,“ popisuje své začátky s potápěním na jeden nádech nejlepší slovenská freediverka Katarína Linczényiová. U nás ve studiu jsme rozebírali, jak to bylo dál.

Kvůli bolestem kloubů se Katarína v té době nemohla věnovat většině fyzických aktivit s výjimkou těch ve vodě. Díky tomu, že voda nadnáší, nejsou klouby tolik zatížené a bolesti nebyly tak citelné. Jednou zastihla Katarína v bazénu v Bratislavě lidi, kteří plavali s monoploutví a tak moc jí to zaujalo, že se rozhodla si taky jednu pořídit. Odtud byl už jen krok k tomu, aby se zapsala na kurz freedivingu, který se nakonec stal její životní náplní a navíc jí pomohl i k výraznému zlepšení jejího zdravotního stavu.

Freediverka Katarína Linczényiová

Freediving má několik disciplín, Katarína se většinu kariéry soustředí na potápění s monoploutví, ve kterém drží slovenský národní rekord – potopila se na nádech do hloubky 85 metrů. V tréninku se ale v téhle disciplíně dokázala ponořit až do 95 metrů.

Podle Kataríny je freediving hlavně záležitost hlavy. Optimální psychické rozpoložení, schopnost soustředit se na přítomný okamžik, radost z ponoru, sebedůvěra a zároveň schopnost dokázat si připustit, že určitá hloubka je v daný okamžik nad moje schopnosti, jsou podle ní klíčové. Pokud je člověk přemotivovaný, strnulý a jde přes svůj limit, může se dostat do nebezpečné situace. V případě, že freediver dodržuje všechny zásady (a jedna z nich je právě nechodit do hloubky, na kterou mentálně nebo fyzicky zatím nemá), pak je podle Kataríny freediving na rozdíl od toho, jak nebezpečně může působit, ve skutečnosti bezpečný sport.

Jak moc odpovídá skutečnosti film Magická hlubina, díky kterému zná potápění na nádech většina laiků? A jak souvisí s freedivingem plastové znečištění? Poslechněte si celý rozhovor s Katarínou Linczényiovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.