Slovensko je tolerantní, ale ne respektující. Dlouho jsem cítila vinu za to, kým jsem, říká Eva

12. prosinec 2022

Čtyřiatřicetiletá gynekoložka Eva žije v duhové rodině se svojí ženou a synem. Jak sama říká, je jednou z mála lékařek, která Slovensko neopustila kvůli zdravotnictví, ale kvůli tomu, že je queer. V posledním rozhovoru ze série Sdílení hovoří o svém vnitřním i veřejném coming outu nebo o tom, proč bylo snazší svěřit se babičce než rodičům.

„Říká se, že tolerovat dokážeme něco, co nám vadí. Pokud se na to dívám takhle, Slovensko je tolerantní, ale absolutně nerespektuje.“ Eva vyrůstala na menší slovenské vesnici v milující liberální rodině. Její rodiče ji odmalička učili, že ke všem má přistupovat s respektem, ať už se jedná třeba o národnostní nebo etnické menšiny.

Čtěte také

Její vlastní coming out ale rozdýchávali dlouho. „Museli se s tím srovnat. Ale to já přece taky.“ Dokonalého přijetí se dočkala od babičky, což vlastně vůbec nečekala. Říkala si, že už ji v jejím věku nebude zatěžovat tím, jak a s kým žije. „Na jedné návštěvě mě ale hodně překvapila, říkala mi ,Evi, jsem sice stará, ale rozhodně nejsem hloupá. Kdy už konečně přijdeš i s partnerkou?' Tahle reakce mě dostala.“

S tím, jestli naplní očekávání všech okolo – rodiny i společnosti –, se ostatně Eva vyrovnávala dlouho. Do budoucna si přeje, aby dotěrné otázky od blízkých i cizích lidí byly čím dál míň časté a aby do toho, kdo má koho rád nebo jestli rodinu tvoří muž a žena, nebo ne, už nikdo nestrkal nos. „Rodina přece nemusí být máma a táta. Mám spousty přátel, kteří vyrůstali jen s matkou, někteří zase jen s otcem, někteří ještě jinak. Rodina je prostě jen bezpečným místem, kde se mají lidi rádi.“

Jak sebeuvědomění a queerness ovlivnila Evu při výchově syna? A proč se jako „teplá matka“ cítí diskriminovaněji než dříve? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.