Slovensko u sportu zjistilo, jak najít shodu v cestě za lepší společností, říká socioložka Botiková

6. září 2019
Tribuna

Když Slovensko po ne zrovna úspěšné olympiádě v Londýně v roce 2012 hledalo cestu ke zlepšení systému sportu v zemi, odpověděl parlament o tři léta později tzv. novým zákonem o sportu. Ten je podle socioložky sportu Zuzany Botikové pro Slovensko bezprecedentní v tom, jaký konsenzus okolo něj vznikl. Jak se to podařilo? A jak se staví k politickým otázkám ve sportu slovenská společnost?

Vytváření dohody o novém zákonu o sportu na Slovensku sledovala Zuzana Botiková v přímém přenosu. „Po roce 2012 se i v politických kruzích začalo mluvit o reformě sportu v konkrétnějších konturách a začaly vznikat koncepční dokumenty, setkávaly se pracovní skupiny, začala vznikat konkrétní debata, která vyvrcholila v roce 2015 přijetím nového zákona o sportu. Ten prošel až bezprecedentní nečekanou většinou, z přítomných všichni hlasovali pro,“ říká Botiková.

Zuzana Botiková

Pro zákon přitom hlasovali poslanci napříč politickým spektrem. „Hledal se spravedlivý konsenzus, který sport si vyslouží jaké množství peněz. Jedním z výsledků mého bádání bylo, že sport sloužil jako velmi přijatelná platforma na vyjednávání o lepší společnosti. Všech 150 poslanců se dokázalo na něčem shodnout a vyzkoušelo si, jak by to mohlo fungovat i v dalších záležitostech, jako jsou reformy zdravotnictví či školství,“ tvrdí socioložka a sportovní novinářka Radio Slovakia International v RTVS.

Nový díl Tribuny se věnoval i přesahům politických a společenských otázek do slovenského sportu. Botiková tak popisuje, jak se vepsaly příklady naturalizované ruské biatlonistky Anastasie Kuzminové, zahraničních koučů hokejové reprezentace či hajlujícího šéfa fotbalového Slovanu Ivana Kmotríka ml. do veřejné debaty.

Anastasia Kuzminová

Na věčnou otázku, zdali politika do sportu patří či nikoliv, nemá Botiková jednoduchou odpověď. „Myslím si, že politika ve sportu je. Jestli tam patří, to už je asi subjektivní názor a lidi by tam raději politiku neviděli. Ale samotný fakt, že sport je sociálním fenoménem a lidé, kteří tvoří společnost, se politicky chovají, to vše se ve sportu objevuje. Jestli se ze sportu politika dá odstranit, to si myslím, že je dost tvrdý oříšek,“ uzavírá.

Nový díl Tribuny se socioložkou sportu Zuzanou Botikovou se věnuje propojení politiky a sportu na Slovensku. Jak si země vyhodnotila ne zrovna úspěšnou olympiádu v Londýně v roce 2012 a proč bylo přijetí zákona, který reformoval fungování sportu ve státě, bezprecedentní?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.