Slowmotiondancer a Lišaj, tak zní line-up brněnské Radio Wave Live Session

23. březen 2016

Brněnská zastávka Radio Wave Live Sessions 30. března v Kabinetu MÚZ se ponese v duchu ambientních zvukových ploch a hudebních meditací. Večer vystoupí hudebník a výtvarník Dominik Gajarský se svým sólovým projektem Slowmotiondancer. Jako další se představí ostravský hudebník Mikuláš Odehnal, který minulý rok nahrál pod přezdívkou Lišaj jednu z nejpozoruhodnějších nahrávek na nezávislé scéně. Dokázal, že je nejen pečlivým sběračem zvuků, ale i důmyslným hudebním architektem.

Hudebníka a umělce Dominika Gajarského zná nezávislá scéna jako polovinu dvojice Palermo. Gajarský ale v současnosti působí především sólově pod pseudonymem Slowmotiondancer. Zvukově se projekt utápí v introspektivních náladách vytvářených jednoduchou kombinací nenápadných syntezátorových zvuků a kytary. Přesvědčit se můžete poslechem skromného debutu Life is Fine. Gajarský s živým vystupováním šetří, o to raději ho přivítáme v rámci letošních Radio Wave Live Sessions. V minulosti si ale zahrál například na festivalu Creepy Teepee a svou premiéru naživo si odbyl před britským hudebníkem a performerem Deanem Bluntem. Ten pro něj značí jednoho z nejdůležitějších umělců současnosti. Leccos to prozradí také o tom, jakou hudbu se snaží dělat Slowmotiondancer.

Terénní nahrávky pořízené u Baltského moře a zahalené zvukem temného ambientu i noiseu, který protínají beaty typické pro avantgardní hip hop a útržkovitý zpěv na pomezí recitace. Tak by se dalo ve stručnosti popsat mnohovrstevnaté EP Szara od jednočlenného ostravského projektu Lišaj, za nímž stojí Mikuláš Odehnal. Tento milovník kazet – nahrávka jeho předchozího projektu Les vyšla na magnetofonové pásce a stejně tak i ta současná – díky labelu Genot Centre – si rád pohrává s deformacemi zvuku a jeho následnými rekonstrukcemi. Lišajova hudba pak navazuje vazby, jednou téměř zpřetrhané rychlou informační dobou, s přírodním ekosystémem. Jde bezesporu o jednu z nejpozoruhodnějších nahrávek, které na tuzemské scéně minulý rok vznikly. Zbytkem večera vás provede DJ Mutuju z pražského kolektivu City Surfer.

Radio Wave Live Session: Slowmotiondancer a Lišaj
30. března, 20:00
Kabinet MÚZ, Brno
VSTUP ZDARMA

autor: DRDS
Spustit audio