Slyšet hvězdy dřív než je všichni znají. Objevování hudby na Eurosonic Noorderslag

23. leden 2018

Jíž více než dvacet let se nizozemský Gronigen v půlce ledna zaplní těmi nejslavnějšími jmény evropské hudební scény. Kdo by ale před hotely postával v naději, že uloví podpis slavné zpěvačky nebo kytaristy, byl by zklamán. Řeč je o hudebních profesionálech, kteří  celý byznys řídí a ovládají. Přijeli totiž na festival Eurosonic Noorderslag najít nové hudební hvězdy.

Celý záznam pořadu, kde uslyšíte také hudbu umělců a umělkyň, kteří na letošním festivalu Eurosonic Noorderslag v Groeningenu vystoupili, si můžete poslechnout zde:

Speciální vydání ArtCafé nás zavedlo dvě hodiny severovýchodním směrem od Amsterdamu. Do zhruba dvousettisícového města, které znají převážně mladí, kteří se sem stěhují za studiem. Každoročně v polovině ledna se ale ulice křižované místními obyvateli na kolech zaplní hudebními producenty, promotéry, novináři, marketéry a umělci. Zatímco hudebníci samotní chtějí ze sebe během 45 minut na pódiu vydat to nejlepší, jejich manažeři za ně lobují u novinářů a promotérů. Organizátoři festivalů vyjednávají podmínky na lepší distribuci vstupenek, učí se jak co nejlépe řídit marketingové kampaně a ve zbylém čase obíhají město, aby přidali do svého programu umělce v době, kdy ještě jeho cena není na takové úrovni jako poté, co se se svým hitem prosadí i za hranicemi rodné země.

Norští Pom Poko koncertují nejraději živě

Prorazit se momentálně snaží i norská skupina Pom Poko. Ti vznikli teprve před rokem a půl a oficiálně vydali zatím několik samostatných singlů. Ale už v letošním roce by rádi představili nové skladby: „Právě teď dokončujeme své album. Pokud půjde všechno dobře, tak bychom ho měli vydat ještě letos. V současnosti ale hlavně hrajeme živě. Máme rádi hudbu a chceme v tom pokračovat,“ říká bubeník Ola Djupvik. Pom Poko se podle vlastních slov prezentují nejlépe živě. I proto dávají důraz na koncerty než na propagaci prostřednictvím rádií.

Ze slovenského turisty majitelem irského labelu

Velké plány má pro letošní rok i Ivan Klučka, který nedávno založil vlastní vydavatelství a na festivalu představil umělce a umělkyně, kterým dělá manažera. Ivan před 12 lety přijel na prázdniny do Dublinu, ale nakonec v Irsku zůstal a teď zastupuje zpěvačku Soulé, která slaví úspěch jak na internetu, tak v anketách oblíbenosti: „Před dvěma lety jsme založili produkční společnost a vůbec by mě nenapadlo, že bychom se ocitli tam, kde jsme teď. Se Soulé jsme si hned od začátku sedli. Věděl jsem, že má v sobě talent, ale dřív se věnovala soulu ve stylu Erykah Badu. Teď dělá víc elektronickou taneční hudbu. Do studia k nám poprvé přišla s jednoduchou skladbou nahranou s pianem. My ji otočili o 180 stupňů a nakonec se Love No More dostala do nominací na Irský song roku,“ popisuje Ivan Klučka. Na festivalu měl za úkol představit své interprety a nejenom prostřednictvím vystoupení, ale také jim na nejrůznějších schůzkách zajistit spolupráci a koncerty v zahraničí.

Práce na čtyřdenním festivalu trvá celý rok

Jak ale samotný festival vypadá zevnitř? Zatímco organizátoři mají plné ruce práce se zpožděnými vlakovými spoji a zrušenými lety, které způsobila nenadálá větrná bouře v centrálním Nizozemí, v počítačích už mají uložená data pro následující ročník. Jak přiznává booking asistent Oskar Strajn, práce začala už na konci minulého roku: „Interprety zamlouváme do začátku prosince. Takže cokoliv nového už zařazujeme do dalšího ročníku. A několik nabídek už jsem od agentů v této době dostal.“ Během festivalu má naštěstí Strajn ze své pozice čas prozkoumat i dění v klubech a zkontrolovat, zda byl jeho úsudek a několikaměsíční plánování v kanceláři správné.

Eurosonic Noorderslag je unikátní svým rozměrem i velikostí. Vysoká čísla návštěvnosti dokazují, že je o akci zájem. Festival si fanoušky získává navzdory nehostinnému počasí, na které jsou ale minimálně domácí zvyklí, i navzdory časové tísni, do které se musí každý účastník dostat, protože koncertní prostory jsou vyhrazené hudebníkům jen na nějakých šest hodin denně. S klasickými festivaly, které je možné navštívit v létě v Česku a okolí, se nedá Eurosonic srovnávat. Nikde jinde totiž nejspíš neuvidíte tolik interpretů, z nichž mnozí mají před sebou hvězdnou kariéru. Vždyť i na prknech groningenských pódií hráli kdysi Royal Blood, Jessie Ware, James Blake nebo Kings Of Convenience.

Spustit audio