Smažák, pražské metro či oslavy Dukly Praha! Poslechněte si zahraničně-hudební okno do domácí reality

12. červenec 2020

Pavel Zelinka se v další hudební hodině dějepisu vrací k zahraničním reflexím Česka. Tentokrát si připravil postřehy sice méně historicky zásadní, ale o to překvapivější.

Tentokrát jsme se vyhnuli velkým gestům, významným datům a státotvorným osobnostem. Naše pátrání tentokrát šlo po ose umělecko-sportovně-dopravně-kulinářské. Poslechneme si písničku o smaženém sýru, metru, pražském gynekologickém hmatu nebo nám američtí písničkáři zopakují, jak se česky objednává v hospodě pivo.

Angličané jsou milovníci fotbalu. Dokonce takoví, že složili ódy na dva české kluby – Duklu Praha a Viktorii Plzeň. Poté se přesuneme za americkými milovníky filmové Československé nové vlny The Valerie Project a pak přijdou na řadu pouze postkomunistické dějiny. První polistopadové roky byly výjimečné nejen pro nás, našince, ale také pro zahraniční hudebníky. Řada z nich se k nám vypravila nasát atmosféru euforie postkomunistické společnosti, kterou poté ztvárnili ve své tvorbě. My připomeneme příklady Bonnie Prince Billlyho, Billa Callahan, Nicka Caveaa nebo Michaela Stipea v řadách R.E.M.

Městskou hromadnou dopravou se právem můžeme stále pyšnit. Není divu, že odkazy na ní se vyskytly v mnoha zahraničních skladbách. V ArtCafé si připomeneme ty, které vydaly kapely Calexico nebo Radiohead. A na závěr čekejte naprosté raritky – ódu na smažený sýr z pera australské kapely Ecowar nebo tvrdě elektronickou německou dvojici Prager Handgriff, která se pojmenovala po jednom ze způsobů vyšetření plodu dítěte v těle budoucí maminky.

V budoucnu se k tématu ještě vrátíme. Víte, že existuje argentinská kapela Kutná Hora nebo francouzský, progresivně elektronický projekt Mladá fronta? A tušili jste, že ve skladbách The Prodigy a Eminema zní samply Jiřího Schelingera nebo C&K Vocalu? Tomu se mimo jiné budeme věnovat ve třetím dílu zahraničních reflexí Česka.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související