Smažák spojuje společnost skrz třídy i názory, říkají zakladatelky stránky Smažené sýry v ČR

1. červenec 2020

Před dvěma lety založily facebookovou stránku Smažené sýry v ČR. Aktuálně ji sleduje přes pět tisíc lidí a recenze na legendární „smažák“ se jen hrnou. Anna Stránská a Nikola Cziglová z brněnského HaDivadla sice expanzi svého nápadu neplánují, ale zároveň fanouškům nechávají volné ruce. „Na začátku to byla legrace a hec, nečekaly jsme, co to způsobí. Rozrůstat se nechceme, mapy ani webové stránky neplánujeme, ale zároveň nebereme fanouškům vlastní iniciativu,“ říkají.

„Čeká nám ve frontě strašně moc nezpracovaných recenzí od fanoušků, už se to nedá stíhat,“ omlouvají se Anna a Nikola hned na začátku všem, jejichž recenze se nedočkala zveřejnění. „Nově jsme ale zavedly hashtag #smažák_místokdejstehojedli, kterým stačí označit váš vlastní post a recenze české fastfoodové klasiky, která spojuje společnost skrz třídy i názory, se objeví na naší stránce,“ dodávají se smíchem. Recenze, které mají na svědomí ony samy, se prý dají poznat podle zavedeného striktního bodování.

Anna Stránská a Nikola Cziglová – Smažené sýry v ČR

Za ty dva roky jsme smažených sýrů snědly opravdu hodně, takže za mě už je eidam třicítka spíš nuda. Je to přece jen chuťově méně výrazný sýr, o to víc jsem radši, když narazíme na obměnu, reaguje Nikola na otázku, jak se staví ke klasice versus experimentům, kterých už obě také ochutnaly nespočet. A to nejen v České republice. Ještě dřív, než jsme začaly recenzovat, jsme měly smažák ve Vídni. A co se týče recenzí od fanoušků, z nejvzdálenějšího koutu planety nám přišla recenze z Thajska. Poměrně četně se ale dá smažák sehnat třeba na Ukrajině nebo v Rusku, dodává Nikola.

Jaké experimenty už Nikola s Annou ochutnaly? Která z nich má ráda smažený sýr odjakživa a která ho dříve nesnášela? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.