Smějí se architektům a dávají dopaminové šoky. Tajní kritici z Instagramu dorazili do studia

7. prosinec 2022

Vytvářejí legrační memy, kritizují všechno i sebe a postují to na instagramové účty @dynamickyblok a @adamngebrian. Drží se v anonymitě, takže svá jména neřekli. Ale prozradili toho nakonec docela dost.

Jistá parta z nejmenovaného města se už delší dobu chystala už delší dobu, že zavede instagramový účet na kritické a legrační memy. Když byl zveřejněný vítězný návrh na Vltavskou filharmonii, nastal ten správný okamžik. Založili účet @dynamickyblok a dali na Instagram mem, kde filharmonie vypadala jako hromádka čipsů. Pak několik dalších, a hned začali nabírat sledující. Co jim ovšem na vltavské filharmonii vlastně vadí?

Meme z parodického účtu @adamngebrian na téma Bourání

A co jim vadí na české architektonické scéně? Kritizují to, že architekti moc pracují, že je to často práce pro práci, že se berou příliš vážně. „Architektura slouží strašně malému segmentu populace, je to možná pět procent,“ říká jeden z hostů. Proč jim „pěkná architektura“ připadá málo?

Meme z parodického účtu @dynamickyblok

Inspirovali se na instagramových účtech z ciziny – třeba @dank.lloyd.wright nebo @bank_gehry. Pohrávají si se jmény slavných architektů,u volby vlastního jména tomu nebylo jinak. Parodický účet @adamngebrian pojmenovali podle „největší celebrity české architektury“ Adama Gebriana.

Meme z parodického účtu @adamngebrian

Mluvili jsme i o tom, proč to celé dělají. „Chceme aby to byla sranda a aby se lidi bavili, to je naše poslání,“ říká jeden z hostů. Dávají prý svým sledujícím i sobě pravidelné „dopaminové šoky“ dobré nálady.

Meme z parodického účtu @dynamickyblok

Dynamický blok má až do ledna výstavu nové galerii 45 000 l ve výkladu poblíž Šilingrova náměstí v Brně.

Meme z parodického účtu @dynamickyblok

Do studia přišli tajní kritici české architektury. Neodhalili se, ale něco o sobě přece jenom prozradili.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.