Smíchem chceme spojit propast mezi minoritou a majoritou, říká režisér prvního romského sitcomu

9. listopad 2020

Miri fajta neboli Moje rodina je první romský sitcom u nás. „Jsem moc rád, že se nám to podařilo udělat – že se to vůbec stalo, je obrovská zpráva společnosti. Věci se dají uskutečnit, když má někdo nějaký sen. Hlavně mám radost, že jsme se naučili dělat věci na profesionální úrovni, minimálně technicky, a co se týče procesu tvorby filmu a produkce,“ říká režisér sitcomu Robin Stria.

„Smíchem jsme chtěli spojit propast, která je mezi minoritou a majoritou,“ vysvětluje Stria. Sitcom Miri fajta má nakonec pouze první dva pilotní díly, na pokračování již tvůrci nesehnali finanční zajištění. Na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava měl ovšem premiéru nový dokument režisérů Petra Kačírka a Martina Chlupa, který proces vzniku sitcomu i životní osudy jeho hlavních představitelů mapuje.

Romský režisér Robin Stria pochází z adoptivní rodiny. Cestu k romské kultuře tak nacházel až v průběhu svého života. Dnes pracuje v Muzeu romské kultury v Brně. „Člověk musí být otevřený přijmout i to, že většinová společnost se na Romy dívá skrz prsty a že já pro ně můžu být ten ‚špinavý Rom, který nic neumí, nemá žádné vzdělání, je zadlužený a je problémem ve společnosti‘. Tomuto musí být člověk otevřený a umět to přijmout jako součást něčeho, pod čím já nacházím opravdovou romskou kulturu,“ vysvětluje.

Režisér Robin Stria (vpravo) při natáčení sitcomu Miri fajta

„Kultura chudoby se zaměňuje s romskou kulturou. Když se podíváme do světa, vidíme slumy, například ve Španělsku favely. V různých zemích existují vyloučené lokality a fungování života a kultura je tam všude stejná. Kultura chudoby se právě u nás v České republice často zaměňuje s romskou kulturou. To je velmi špatně, protože to pak na všechny Romy hází špatné světlo,“ říká režisér.

A jak s předsudky vůči Romům bojovat? „Myslím, že právě tím, že budou mít Romové možnost vystupovat veřejně. Například až budou politické strany přijímat Romy do svých řad, dají jim šanci spolupodílet se na řízení tohoto státu. Samozřejmě je potřeba, aby i samotní Romové na sobě začali pracovat mnohem víc než doteď. Hlavně v oblasti předsudků. Dialog je cesta,“ uzavírá Stria.

Na pilotní díly sitcomu Miri fajta se můžete podívat tady tady.

Protagonisté prvního českého romského sitcomu Miri fajta

Jsou dnes romské děti vedeny ke své tradiční kultuře? Jak vypadá současná podoba romského jazyka? A vzniká v České republice literatura a hudba v romštině? Poslechněte si celý rozhovor s režisérem Robinem Striou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.