This is Smíchov! Komplex o migrantském rapu, terorismu a cikánském podílu s redaktory časopisu A2

6. únor 2019

Rap z Nigérie, Francie a smíchovského nádraží, kultovní romské tracky Dollara Prynce a vibes z Atlanty – nebo z Velké Británie? S Lukášem Rychetským a Ondřejem Bělíčkem jsme se v Komplexu bavili o migrantském rapu, který je hlavním tématem aktuálního vydání kulturního čtrnáctideníku A2. Co má francouzský rap společného s terorismem? A jak dopadne 21 Savage, kterému vypršelo vízum?

Proč se vůbec kulturní časopis věnuje něčemu tak povrchnímu, jako je rap? Tuhle otázku slýchávají redaktoři A2 často. „Moje odpověď je skrytá v mém aktuálním článku o hudbě francouzských rapperů s arabskými kořeny. Ti lidé chtějí dostat svoji message mimo okraj, ve kterém se pohybují. Ten rap jim v současné době poskytuje úplně ideální příležitost poslat ji do centra k posluchačům,“ řekl na úvod publicista Ondřej. Zástupce šéfredaktora Lukáš Rychetský souhlasil: „My v A2 o rapu nejenom píšeme, ale v redakci rap velmi často zní. Veškerý rap zaslouží pozornost, v rámci současné popkultury je to jeden z nejsilnějších tahounů.“

V Komplexu jsme se bavili o nigerijském rapperovi jménem Falz a jeho předělávce hitu This Is America od Childish Gambina. V nigerijské verzi je ještě o něco mrazivější. Došlo na zmíněné Francouze, konkrétně na kolektiv Triplego, a Lukáš Rychetský se s láskou zastavil i u romského rappera Dollara Prynce, jehož tracky vznikající na ose Česká republika – Velká Británie pomalu získávají kultovní status. Dostali jsme se ale i k hodně aktuálnímu tématu: pobytu atlantského rappera 21 Savage ve vazbě, kam jej dostal imigrační úřad kvůli prošlému vízu. Zjistilo se totiž, že jeden z pilířů atlantské scény nepochází z amerického jihu, ale z Velké Británie. Imigrační úředník dokonce řekl, že „celá jeho osobnost je falešná“. A v Komplexu tak došlo na téma autenticity v rapu.

„To, že je Savage Angličan, mu na streetovém kreditu vůbec nic neubírá,“ řekl k tomu Lukáš. „Savagův dvorní producent Metro Boomin ho označuje za posledního streetového rappera, předpokládám, že těch šest jizev po kulkách, které různě ukazuje, si tam asi neudělal jen tak. Těžko říct, jak to dopadne, opravdu se může stát, že ho imigrační úředník posadí do letadla a pošle do Británie. Pro atlantskou scénu by to určitě byla velká ztráta, ten jeho šeptavý monotónní rap se do britského grimu moc nehodí.“

Proč je aktuální album 21 Savage I Am > I Was jednou z nejlepších rapových nahrávek roku? A je Future opravdu budoucí Hendrix? Poslechněte si celý rapový Komplex!

Playlist:

Falz – This Is Nigeria (Bahd Guys Records 2018)
Triplego – Connect (Twareg 2018)
Dollar Prync – Cigan (self-released 2016)
21 Savage – A Lot (Slaughter Gang 2018)
21 Savage – ASMR (Slaughter Gang 2018)
Future – Jumpin On A Jet (Epic Records 2019)
PSH – Kdo já jsem ft. Strapo (BiggBoss 2019)
Bílej kluk – Streets of Memories (BCAA System 2018)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.