Smrdí to jako veřejný záchody. Holka s kombuchou je mem o lidské nerozhodnosti

9. září 2019
Fenomem

Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje. Kdo ho někdy pil, potvrdí, že jeho chuť je opravdu nezvyklá. Přesvědčila se o tom i dvaadvacetiletá Američanka Brittany Tomlinson, která se před měsícem natočila na TikTok při první ochutnávce kombuchy. Její bezprostřední reakce a obličeje, které po napití dělá, se následně staly memem.

„Smrdí to jako veřejný záchody,“ postěžuje si nejdřív Brittany v tiktokovém videu Me trying Kombucha for the first time a pak se napije z plechovky. V následující vteřině udělá minimálně tři různé obličeje – znechucený, tázavý, pochybovačný. A pak ještě řekne „ne“ a vzápětí dodá povzbudivé „nuž“. Žádný div, že mem, který video zrodilo, si pohrává s lidskou nerozhodností. Uživatelé na Twitteru vymýšlí různé situace, na které by mohl být Brittanin obličej reakcí. Například „já, když po sobě čtu, co jsem napsal včera“, „já, když se po třiceti vteřinách prvního setkání snažím rozhodnout, jestli někoho miluju“ anebo „já, když mě někdo pozve na večírek“.

Obličeje Brittany se staly součástí i dalšího memu, který vyjadřuje reakce na nějakou věc. Střídají se v různém pořadí, pokaždé ale mají vyjadřovat znechucení nebo libost nad něčím, co je popsané nebo vyfocené vedle obrázků. Jsou variací na reakční memy s obličejem rappera Drakea v péřovce z klipu Hotline Bling, které se už staly internetovou klasikou. Možná teď už tenhle trochu otřepaný mem kombuchová holka nahradí.

Holka s kombuchou se mezitím stala tak slavnou, že ji v reálném světě potkávají lidé a natáčí si ji sami na TikTok nebo Twitter. I z toho se stal svým způsobem už virál, možná i trochu internetová výzva. Probíhá to obvykle tak, že lidé koupí Brittany drink, ona ho vypije a udělá obličej, jako když tehdy pila kombuchu. Vtipné na tom je i to, že se jí nikdy nepodaří svůj tehdejší výraz úplně napodobit. Tolik autentických emocí jí jednoduše dokázal přivodit právě jen fermentovaný nápoj.

Mem s kombucha girl

Kombucha je objektem memů už nějakou dobu a Brittany rozhodně není první, kdo se po napití natáčel. Víc než z její specifické chuti si ale tvůrci memů skrze nápoj střílí z hipsterů nebo lidí posedlých zdravým životním stylem, kteří ho rádi pijí a zároveň dávají tak trochu najevo svoji nadřazenost. Kombuchová holka Brittany a její memy ale teď fermentovaný nápoj dostaly na vrchol popularity. Třeba to bude mít za následek, že kombuchu začne pít víc lidí.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, co se stalo, když dvaadvacetiletá Američanka z TikToku poprvé ochutnala fermentovaný nápoj kombucha. Jak se stala novým etalonem nerozhodnosti a proč by z ní měl mít strach kanadský rapper Drake.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka