Smrt ve hrách nemusí být jen o násilí. Hřejivý Spiritfarer vypráví o loučení a smíření

4. září 2020

Call of Duty, Fortnite či Assassin’s Creed. Nejznámější herní série současnosti staví svou hratelnou složku na zabíjení stovek virtuálních postav. Ne, že by podněcovaly i k reálnému násilí, ale minimálně ke smrti na obrazovce hráči postupem času mohou být poněkud otupělí. Šárka, Lukáš a Jarda ovšem pořád mají nějaké ty emoce, a proto v nich nedávno vydaný „poklidný manažerský simulátor o umírání“ vyvolal náhlou vlnu soucitu, empatie a možná i nějakého toho dojetí. 

Na první pohled roztomilý Spiritfarer v sobě totiž nese pořádně hluboké poselství. Za možná až dětinskou stylizací s antropomorfními zvířátky se skrývají duše lidí, pro které už nadešel čas odejít, ale z nějakého důvodu se jim do loučení ještě moc nechce. Převoznice Stela tak má v podstatě jediný úkol – postarat se o jejich poslední přání, aby mohly v klidu přejít na druhý břeh.

Což se snadno řekne, ale hůř udělá, a proto se vrtkavé dušičky předtím idylicky sestěhují na Stelinu loď, až si hráč přeje, aby se společně mohly plavit navždycky.

Ze hry Spiritfarer

Za jednoduchou premisou bydlení na lodi a objíždění ostrovů se ukrývá poměrně komplexní titul, který hratelností může zaujmout nejen fanoušky simulátorů vesniček jako Animal Crossing nebo Stardew Valley. Spiritfarer je zčásti metroidvanií, zčásti skákačkou, často manažerstvím, ale hodně často v něm dojde i na vaření nebo na objímání. Příběhy jednotlivých zvířat nejsou povrchní a dá vám dostatek času si oblíbit dokonce i ty největší morousy, aby bylo finální rozloučení opravdu tak smutné a osvobozující, jak tvůrci v Thunder Lotus Games zamýšleli.

Recenzovaný Spiritfarer není jedinou hrou, jež na smrt pohlíží z neobvyklé stránky. Jak se to na sklonku minulého tisíciletí dařilo Grim Fandangu, které podle Jardy vrazilo poslední hřebíček do rakve klikacím adventurám? Poslechněte si aktuální díl Questu a pusťte si herní smrt blíž k tělu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka