Snad až příliš dobrá na to, aby byla opravdová. Bude A Perilous Road in Luxembourg hrou roku?

1. duben 2022

Šárka a Lukáš se vyznají v nezávislých hrách, za což se jim Jarda milující vysokorozpočtovou produkci občas směje. Proto nevycházejí z údivu, když je to právě on, kdo objevil dost možná nejlepší indie kousek letošního roku. A Perilous Road in Luxembourg si půjčuje z legendární motocyklové závodní série Road Rash, ještě víc ale sází na magický realismus a na shoegaze.

Jarda si v rámci nostalgie chtěl zahrát právě Road Rash, který se mu ale na moderním systému nepodařilo rozjet, a tak pátral po náhradě. A Perilous Road in Luxembourg od dvoučlenného týmu Abrëll Studios se ukázala být více než adekvátní.

Etapy náročného motorkářského závodu napříč nejmenším státem Beneluxu střídají neméně intenzivní pauzy na benzínkách a odpočivadlech, kdy herní protagonista v podobě mluvící motorky s mlčenlivým jezdcem v zádech rozebírá své pocity se soupeři, řidičkami i náhodnými kamioňáky.

V duchu kafkovské Proměny nikdo není překvapený, že namísto motorkáře (či snad motorkářky?) hovoří stroj a celou dobu není tak úplně jasné, jestli se tvůrci snaží o sociální komentář a reflexi současné evropské společnosti, nebo se jen pokouší být za každou cenu originální.

I to se jim na druhou stranu daří, protože kvalitních arkád s motorkami dnes existuje pomálu, natož krásných, nostalgických motorkářských roadtripů, kde místo rockových pecek a fláků dálnice ubíhá za hloubavých tónů shoegazu a místo vrnění motoru posloucháte mechanické úvahy o vlastní smrtelnosti. Protože není důležité dojet do cíle jako první, ale najít si cestou nové přátele a nikdy nezanevřít na představivost.

Proč by si A Perilous Road in Luxembourg měli zahrát i odpůrci závodních her? A jak pózuje správná motorka? Poslechněte si první dubnový Quest o nezávislém hitu.

Tento díl byl připraven jako aprílový žert.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.