Sny, pudovost a flámování. Au/Ra, Lola Scott, Anna Vaverková i girl_irl nám ukazují, kdo je tady Girlboss

19. květen 2021
Topinky

Žánrová i teritoriální pestrost – tradiční vlastnosti novinkové várky tracků, která pravidelně útočí z vysílání Radia Wave. Tentokrát nás pokouše karibská zpěvačka Au/Ra, enigmatická americká producentka girl_irl, ghanský rapper Kwesi Arthur i v Berlíně tvořící finská umělkyně Lxandra. Následky alkoholových večírků a hranice pudovosti pak ve svých tracích prozkoumají australská písničkářka Lola Scott a domácí talent Anna Vaverková. Bite Marks!

Skrillex – Butterflies ft. Starrah & Four Tet

Credits: Badriia Bourelly, Brittany Hazzard, Kieran Hebden, Sonny Moore
Label: OWSLA/Atlantic
Album: Butterflies single

Dubstepový klasik Skrillex vydával v posledních letech hudbu jen zřídka, po měsících teasování je tu ale konečně s novými tracky. Na aktuální skladbě Butterflies, která je jeho prvním oficiálním singlem od roku 2019, je slyšet, že neztratil nic ze svého umu a bezpečně naplňuje reputaci jednoho z nejvšestrannějších producentů elektronické hudby. Hypnotický housový banger, který více než na masivní dropy a tučnou basu sází na nakažlivé taneční tempo, chytré nuance a precizní sound design svým charakteristickým přístupem obohatily dvě další ikony: stále extrémně produktivní producentský génius a milovník perkusivních beatů Four Tet a R&B zpěvačka a rapperka Starrah, která se Skrillexem spolupracovala už na svém letošním debutu The Longest Interlude.

Au/Ra – Bite Marks

Credits: Jamie Aura Stenzel, CJ Baran
Label: Loudmouth
Album: Bite Marks single

Devatenáctiletá zpěvačka Au/Ra, usazená trvale na karibském ostrově Antigua, už před třemi lety výrazně zabodovala s tracky Panic Room a Darkside. S každým dalším singlem posouvá laťku očekávání dál – Bite Marks je její druhou letošní nahrávkou, která znovu vznikla s dvorním spolupracovníkem jménem CJ Baran (jestli je slovenského původu, netušíme). Bite Marks je písnička o tom, jaké to je, když „necháme vstoupit do svého života někoho, o kom víme, že nás může zranit, a pak se cítíme hloupě, když se to stane“.

 

Lola Scott – One Time (Last Night)

Credits: Alex Mcintyre, Joel Quartermain, Oscar Sarah
Label: self-released
Album: ¼ Life Crisis EP

V Sydney působící indiepopová písničkářka Lola Scott sama sebe označuje jako kapelního geeka, od mezinárodního koncertování z postu studiové hudebnice se ale nakonec přece jenom vydala na sólovou dráhu. Její videosingl The Eviction Song z konce loňského roku, který byl první (a výrazně chytlavou) ochutnávkou z připravovaného debutového EPčka ¼ Life Crisis, se setkal s chválou od desítek hudebních blogů, s komentáři o opojné kombinaci synth popu a alternativního rocku. „EP je přepis událostí, které se v mém životě odehrály po ukončení dlouhodobého vztahu a mém návratu ke sdílenému bydlení a vícedennímu flámování. Moje vlastní krize čtvrtiny života mě naučila, že v životě není mnoho stabilních věcí krom těch přátelství, která jsou na život a na smrt,“ říká Lola Scott. Do našeho vysílání putuje track One Time (Last Night), který celé EP uzavírá a shrnuje jeho pozitivní energii.

 

Kwesi Arthur – Winning ft. Vic Mensa

Credits: Emmanuel Kwesi Danso Arthur, Victor Kwesi Mensah
Label: Ground Up Chale / Platoon
Album: Winning single

Ghanský rapper Kwesi Arthur patří mezi největší jména afrického rapu posledních let. Teď se spojil s chicagskou hvězdou Vicem Mensou a natočili společný track Winning. Ten ohlašuje Kwesiho letní album, se kterým zkusí prorazit i mimo svůj kontinent – ostatně, letos už se objevil na společném tracku se Stormzym. Vic Mensa vydal dlouhohrající desku naposledy před čtyřmi lety, od té doby vypouští řadu EPček nazvaných TAPE a vystupuje na podporu zákonů regulujících vlastnictví střelných zbraní.

 

girl_irl – Girlboss ft. Gozling & Zhone

Credits: Zoe London, Em Perlman, Kevin Hickey
Label: IRL
Album: Girlboss single

Atlantská DJka a aspirující producentka/vokalistka Em Perlman, skrývající se za pseudonym girl_irl, patří mezi nejtajemnější nováčky na alternativní scéně – neví se o ní prakticky vůbec nic. Začátkem března nám ale vyrazila dech debutovým singlem Sinclair, který vlivný hudební blogger Anthony Fantano (aka The Needle Drop) právem zařadil mezi nejlepší tracky tohoto roku. Svoji invenci, kreativitu a náklonnost k industriálnímu soundu potvrzuje girl_irl i na nekompromisní novince Girlboss, se kterou míří „the internet’s favorite enigma“ do našeho playlistu.

 

Laura Mvula – Got Me

Credits: Laura Mvula, Dann Hume
Label: Atlantic
Album: Pink Noise

Britská neo-soulová zpěvačka Laura Mvula po dlouhých pěti letech konečně usoudila, že je čas na novou dlouhohrající desku a po singlech Safe Passage a Church Girl přichází s další ochutnávkou z chystaného LP Pink Noise, které bude věrné odkazu osmdesátkového new wave a tanečního popu. Novinka Got Me si bere to nejlepší ze synťákových groovů Michalea Jacksona a vokálních projevů Madonny. Stejně jako v případě předchozích singlů z desky Pink Noise, která vyjde 2. července pod značkou Atlantic, ho s Laurou Mvulou psal a spoluprodukoval novozélandský hudebník (a člen Evermore) Dann Hume.

 

Lxandra – Sideways

Credits: Alexandra Lehti, Joakim Jarl, Nate Cyphert, Nicolas Ruth, Wayne Hector
Label: Vertigo Berlin
Album: Careful What I Dream Of

Finská umělkyně usazená v Berlíně Lxandra na novince Sideways oslavuje lásku sama k sobě a tematizuje potřebu zbavovat se věcí, které jsou v životě jen na obtíž. Disco je trendem v mainstreamové hudbě už delší dobu, ale Lxandra jej dokáže (nejen) svým podmanivým vokálem znovu osvěžit. Taneční singl Sideways, který putuje do naší rotace, je ochutnávkou z její debutové desky Careful What I Dream Of – ta vyjde 11. června.

 

Anna Vaverková – Ve snu

Credits: Anna Vaverková
Label: ODDITY Records
Album: Ve snu / Sweet Spot double single

Zpěvačka Anna Vaverková byla doposud známá hlavně jako klávesistka berlínské kapely The Flavians. Patří do komunity kolem berlínsko-pražského labelu Oddity Records, kde nyní vychází její dvojsingl Ve snu / Sweet Spot, na němž poprvé zpívá česky. Inspirace k písni Ve snu vychází z knihy Tak pravil Zarathustra filozofa Friedricha Nietzscheho a alkoholových večírků, zejména pak následků den poté. Otiskly se do něj ale i zpěvaččiny neustále se opakující kontroverzní sny a snaha jim porozumět. „V písni Ve snu v podstatě hovořím s postavami z mých snů. Zamýšlím se nad lidskou pudovostí, jak moc se vůbec lišíme od zvířete, a také nad vnitřním popíráním sebe sama,“ říká Vaverková ke skladbě, kterou si napsala, nahrála a produkovala sama.

 

Také jste ve školní jídelně rádi jídali kvásek? Po kom šel nedávno Filip se vzduchovkou v Riegrových sadech? Vrhne se Aleš na dráhu? A jaká byla jeho nejdelší životní mezihra? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka